Afbeelding
Google Streetview

Winkelcentra in Heuvelrugdorpen krijgen opknapbeurt: ‘Mooier, toegankelijker en groener’

27 maart 2024 om 17:53 Winkels

HEUVELRUG Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil de komende drie jaar met kleine verbeteracties de winkelgebieden in de dorpen ,,mooier, toegankelijker en groener maken”. Bankjes, prullenbakken en fietsenrekken worden opgeknapt of vervangen, obstakels zoals trappen, paaltjes, (verkeers)borden en hoogteverschillen worden weggehaald, en ontbrekende geleidelijnen voor blinden en slechtzienden worden juist aangelegd. Ook wordt gekeken waar meer ruimte kan worden gemaakt voor groen. 

Elk halfjaar is een dorp aan de beurt. Driebergen begint, gevolgd door Leersum, Doorn, Maarn, Maarsbergen en Amerongen. Ondernemers, bewoners van de winkelgebieden, mensen met een visuele beperking en overige inwoners denken via inwonerpanels mee over de verbeteracties, aldus de gemeente in een persbericht.

DRIE STAPPEN

Het project ‘Herstellen, opknappen en vergroenen winkelcentra’, zoals de opknapbeurt formeel heet, gebeurt in drie stappen. Samen met een inwonerspanel brengt de gemeente eerst de bestaande situatie in het centrum van een dorp in kaart. In het panel zitten onder meer ondernemers, bewoners van de winkelgebieden, mensen met een (visuele) beperking en andere inwoners. 

De gemeente kiest vervolgens welke acties worden uitgevoerd. Bij die keuze weegt de gemeente de ideeën van de inwoners mee, maar ook andere belangen zoals het beheer op de lange termijn en kosten. De buitendienst van de gemeente voert de acties ten slotte uit.

Het project komt voort uit het door de raad vastgesteld uitvoeringsprogramma ‘Groen en Duurzaam doen’ en de recent toegekende coronamiddelen om de dorpscentra op korte termijn aantrekkelijker en toegankelijker te maken. 

TROTS

,,Onze winkelcentra moeten weer een plek zijn waar alle inwoners graag komen en waar ondernemers trots op zijn”, aldus wethouder openbare ruimte, Anouk Haaxma. ,,Sommige centra zijn door de jaren heen verrommeld. Prullenbakken, bankjes en verkeersborden zien er allemaal anders uit, zijn kapot of beschadigd. Die gaan we opknappen of vervangen. En we gaan zorgen dat ze goed onderhouden en beheerd worden. Dat doen we samen met ondernemers, want zij hebben ook een belangrijke taak om de winkelcentra aantrekkelijk te houden.”

LANGERE TERMIJN

Tegelijkertijd ontwikkelt de gemeente centrumvisies voor de langere termijn. Die gaan over hoe de dorpscentra in Driebergen-Rijsenburg, Maarsbergen en Doorn er in de verdere toekomst (tot 2040) uit moeten zien. ,,De opknapbeurt waar we nu mee starten, houdt natuurlijk rekening met de deze visies. De centra hebben echt snel een opknapbeurt nodig om aantrekkelijker te worden voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Dus dat gaan we gewoon doen.”

advertentie
advertentie