Syntus Utrecht is een onderdeel van Keolis Nederland.
Syntus Utrecht is een onderdeel van Keolis Nederland. Syntus Utrecht

Tweede reiziger gratis in de bussen van Syntus

22 april 2022 om 10:20 Verkeer en vervoer

HEUVELRUG Syntus Utrecht biedt tot en met 29 mei gratis ‘meereistickets’ aan. Zo kunnen inwoners van de provincie er samen extra voordelig op uit met de bus. 

,,Nederland is na twee jaar pandemie weer helemaal open: je kunt er weer op uit. Dat moet gevierd worden”, schrijft Syntus Utrecht. ,,En omdat een feestje in je eentje niet echt een feestje is, mag elke reiziger tot en met 29 mei gratis iemand meenemen.” Met de voorjaarscampagne ‘Vier het voorjaar’ wil Syntus reizigers inspireren er samen op uit te trekken en de bus te pakken voor een dagje shoppen in de stad, een museumbezoek of terrasjes hoppen. Het gratis meereisticket moet een extra zetje geven.

Het meereisticket is tot en met zondag 29 mei te downloaden op de website van de vervoerder. Dit ticket is op werkdagen te gebruiken na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. Alle voorwaarden en het gratis meereisticket is te vinden op syntusutrecht.nl/voorjaar.

MINDER REIZIGERS Het openbaar vervoer kampt ook nu de coronamaatregelen al een tijdje bijna volledig achter ons liggen, nog altijd met veel lagere reizigersaantallen. Als het kabinet niet ook voor volgend jaar met geld over de brug komt voor het openbaar vervoer dan zullen de bus, tram, metro en trein ‘veel minder’ gaan rijden. Die waarschuwing kwam half april van een aantal lagere overheden rond de drie grote steden.

Donderdag 14 april meldde het kabinet dat vervoerders het hele jaar nog aanspraak kunnen maken op een vergoeding van de overheid om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De ondersteuning zou in september aflopen, maar is nu doorgetrokken tot het einde van het jaar. Voor 2023 is echter geen extra geld uitgetrokken.

Maar volgens enkele lagere overheden rond de drie grote steden is dat wel echt nodig om het ov in stand te houden. Zij melden dat het aantal ov-reizigers weliswaar weer stijgt, maar ,,de kaartverkoop komt naar verwachting pas richting 2025 weer op het oude niveau”. Geen extra geld voor volgend jaar kan leiden tot 20 à 30 procent minder ov-aanbod.

De NS liet half april al weten te verwachten ,,dat het nog jaren kan duren voordat de reizigersaantallen van voor corona terug zijn”. De spoorwegmaatschappij wil daarom in gesprek blijven met het kabinet over ‘een structurele oplossing’. Ook reizigersvereniging Rover maakt zich zorgen over het wegvallen van de coronasteun volgend jaar. ,,Met 30 procent minder openbaar vervoer wordt Nederland in één keer tientallen jaren terug in de tijd gezet”, waarschuwde Rover-directeur Freek Bos.

advertentie
advertentie