Afbeelding
Provincie Utrecht

Utrechts openbaar vervoer blijft volgend jaar op peil

Verkeer en vervoer

HEUVELRUG De dienstregeling 2022 voor het Utrechts openbaar vervoer, die op 12 december 2021 in zal gaan, biedt reizigers nagenoeg dezelfde service als nu het geval is. De bussen en trams blijven in de regel even vaak rijden en over dezelfde route. Ondanks de ingrijpende impact van corona op het openbaar vervoer houdt de provincie Utrecht het huidige niveau in stand.

Dit blijkt uit het gezamenlijke vervoerplan van U-OV en Syntus Utrecht voor de dienstregeling 2022 dat door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht is vastgesteld. Aan de basis van dit vervoerplan ligt een eerder besluit van de provincie om te zorgen voor herstel van het regionaal openbaar vervoer, laat de provincie weten. ,,Corona heeft het aantal reizigers in het Utrechts openbaar vervoer gehalveerd. Inmiddels neemt het gebruik weer geleidelijk toe maar het is zaak om aan dit herstel te blijven werken. Het plan voor de nieuwe dienstregeling draagt hieraan bij. Door het aanbod intact te laten, kunnen reizigers - ook nadat de beperkingen als gevolg van corona zijn opgeheven - snel en gemakkelijk blijven gebruik maken van het Utrechts openbaar vervoer.”

VINGER AAN DE POLS Het Utrechts openbaar vervoer biedt reizigers volgend jaar dus weinig verrassingen. Scenario’s om fors te bezuinigen bijvoorbeeld door buslijnen te schrappen zijn op de plank blijven liggen, nu duidelijk is dat de tijdelijke coronasubsidie van het rijk doorloopt tot september 2022. ,,Het Utrechts openbaar vervoer kan op peil blijven en dat is goed nieuws, aldus de provincie. ,,Samen met U-OV en Syntus Utrecht houden we echter wel de vinger aan de pols hoe het openbaar vervoer zich onder invloed van deze maatregelen ontwikkelt. Medio 2022 zal worden gekeken of bijstelling van deze dienstregeling nodig is. Vanwege de financiële tegenvallers waarmee het Utrechts openbaar vervoer is geconfronteerd, is het vooralsnog niet mogelijk om vanaf december meer ritten te gaan rijden of nieuwe lijnen te openen die nog niet waren gepland.”

MEER TREINEN Het vervoerplan bevat een beperkt aantal wijzigingen die een plek zullen krijgen in de nieuwe dienstregeling voor 2022, dat betreft onder meer het treinverkeer tussen Utrecht en Arnhem. NS laat vanaf december 2021 meer treinen rijden op dit traject, elke tien minuten een intercity. Dit betekent dat treinen op andere tijden op deze stations stoppen. Om daarop aan te sluiten met de bussen, zijn aanpassingen in de regionale dienstregeling nodig, met name bij station Veenendaal De Klomp. ,,Gebleken is dat de vervoerders helaas niet overal op alle extra ritten van de NS tijdig aansluitingen kunnen bieden omdat uitbreidingen in de dienstregeling nu niet mogelijk zijn”, aldus de provincie. Op station Veenendaal-De Klomp moeten reizigers daarom rekening houden met langere overstaptijden.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00