Afbeelding
TU Delft

Amerongse Toine werkt mee aan ‘s werelds meest efficiënte waterstofauto

Verkeer en vervoer

AMERONGEN Op 1 kg waterstof 3400 km afleggen? Toine Koelmans uit Amerongen werkt dit studiejaar met 22 andere studenten van de TU Delft aan ‘s werelds meest efficiënte auto op waterstof. Door te blijven innoveren en de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is, willen de studenten laten zien wat er allemaal realiseerbaar is. Met hun hyper-efficiënte waterstof stadsauto hoopt het team komend jaar het belang van waterstof en duurzaamheid te laten zien.

Het Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studies, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt.

COMPETITIE Een heel jaar zet Toine zich vrijwillig in om naast zijn studie zichzelf in de D:DREAM Hall, een speciaal ingericht locatie op de campus van de technische universiteit, volledig te focussen op de bouw van de waterstof auto, de Eco XII. Komend voorjaar wil hij vol voor de titel gaan tijdens de Shell Eco-marathon, een wereldwijde competitie voor energie-efficiëntie, waarbij deelnemers auto’s bouwen om de hoogst mogelijke brandstofefficiëntie te bereiken. 

Het is erg leuk om met zo’n ambitieus team te werken aan een duurzamere toekomst.

AMBITIEUS Toine, body production engineer van Eco-Runner Team Delft, focust zich op het soepel laten verlopen van de productie van de carrosserie van de auto. ,,Ik ben altijd al in techniek geïnteresseerd geweest, daarom ben ik ook naar Delft gekomen. Om daar nu in zo’n project mee bezig te kunnen zijn is erg gaaf. Daarnaast is het erg leuk om met zo’n ambitieus team te werken aan een duurzamere toekomst. Met de fantastische resultaten van afgelopen jaar op zak is er al een goede basis gelegd”, legt de Amerongse student uit.

Zo heeft het voorafgaande team als alternatief voor de afgelaste Shell Eco-marathon 2021 vanwege covid-19, zelf een competitie met andere studententeams georganiseerd en deze gewonnen met een efficiëntie van 3.396 km op een kilo waterstof. Dit is een afstand verder dan van Nederland naar Turkije. Tevens heeft de Eco-Runner XI een wereldrecord gevestigd met de waterstofauto door met een beperkte hoeveelheid brandstof 1.196 kilometer af te leggen.

WATERSTOF Dat Eco-Runner Team Delft op waterstof rijdt, is niet zonder reden. Waterstof is volgens het team licht, heeft een hoge energiedichtheid en is volledig groen te produceren en te gebruiken. Het gebruik en de behoefte aan waterstof in de energietransitie kan daarom niet worden onderschat volgens Toine. ,,Wij gebruiken waterstof voor de mobiliteit, een sector die goed is voor wel 25 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar waterstof is enorm veelzijdig en kan in veel verschillende sectoren als groen alternatief worden ingezet. Naast dat het een enorme rol zal (moeten) gaan spelen in de opslag van de energievoorziening van Nederland, kan ook in de industrie staal of kunstmest worden gemaakt op een duurzame manier door gebruik van waterstof.”

AERODYNAMICA Naast het gebruik van waterstof is ook de efficiëntie van hoog belang. Dit betekent dat Eco-Runner enorm veel aandacht schenkt aan bijvoorbeeld de aerodynamica en het gewicht. Dat heeft er voor gezorgd dat op dit moment de Eco XI minder luchtweerstand ondervindt dan een wielrenner uit de Tour de France. ,,Naast dat we een duurzame energiebron moeten gebruiken, moeten we ook minder energie gebruiken. De auto van afgelopen jaar is dan ook 65 keer zo efficiënt als de gemiddelde benzineauto van vandaag de dag.”

De Shell Eco-marathon vindt plaats aan het einde van het studiejaar. De locatie voor de race in 2022 is nog niet bekend gemaakt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 13 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04