Afbeelding
Danny van der Linden

‘Intercitystatus mag niet in de prullenbak’

13 oktober 2020 om 14:36 Verkeer en vervoer

DRIEBERGEN De Heuvelrugpolitiek wil unaniem dat het NS station Driebergen-Zeist zijn intercitystatus behoudt. Als intercitytreinen voortaan aan de Driebergse perrons voorbijrazen, is dat een klap voor de kwaliteit en functie van het station als OV-knooppunt, zeggen de partijen. Een motie om dat te voorkomen, werd maandagavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen. 

Michiel Schaaij

De status van het station staat al enige tijd op losse schroeven. NS zou Driebergen-Zeist in de toekomst willen bedienen met zes sprinters per uur in beide richtingen. De twee intercity’s die het station nu nog aandoen, zouden dan niet langer halt houden in Utrechtse Heuvelrug. Dat is conform de uitkomst van een gezamenlijke overheidsstudie naar de regionale ontwikkeling van het openbaar vervoer tot 2040.

SCHRAPPEN Adviesbureau Goudappel Coffeng nam vorig jaar in opdracht van zestien regiogemeenten de toekomst van het OV in de provincie onder de loep. Met elke tien minuten een sprinter zou de Heuvelrugse treinreiziger voldoende aan zijn trekken komen, zo luidde de uitkomst. Het schrappen van de ic-status zou de ontwikkeling van Driebergen-Zeist als regionaal knooppunt niet in de weg staan, aldus de adviseurs.

RECHTVAARDIGEN De gemeenteraad denkt daar echter heel anders over en noemt het schrappen van de intercitystatus een afwaardering. De motie wijst erop, dat de Heuvelrugdorpen en Zeist samen 110.000 inwoners hebben. Dat zou behoud van de ic-status ruimschoots moeten rechtvaardigen. Alle raadsfracties zeggen dat hoogwaardig openbaar vervoer, waaronder intercitytreinen, van essentiële betekenis is voor de leefbaarheid.

WERKGELEGENHEID In het concept van de nieuwe provinciale omgevingsvisie wordt echter met geen woord gerept over de handhaving van Driebergen-Zeist als ic-station. Dat zint de gemeenteraad niet, zeker omdat de gemeente de werkgelegenheid in het stationsgebied verder wil ontwikkelen. Intercityverbindingen kunnen een hefboomwerking hebben op die economische ontwikkeling, aldus de aangenomen motie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie