Afbeelding
Wilco Willemse

Ingezonden brief: Motoroverlast in Amerongen, waar staat de gemeente?

17 april 2024 om 07:31 Verkeer en vervoer Motorverbod oude dorp Amerongen Tips van de redactie

AMERONGEN De Werkgroep Motoroverlast Amerongen (WMA) had op 10 april een gesprek met wethouder van Verkeer Anouk Haaxma over de uitvoering van de motie van de gemeenteraad om ‘maatregelen te nemen om de motoroverlast in Amerongen tegen te gaan door als wegbeheerder voorbereidingen te treffen voor een verkeersbesluit om het oude dorp van Amerongen af te sluiten voor doorgaand motorverkeer.’ De motie is op 9 februari vorig jaar met overgrote meerderheid aangenomen. Iedereen die de afgelopen weekenden in Amerongen was, weet dat het nog niet zover is. De gemeente neemt de tijd voor de uitvoering van de motie, zoveel is duidelijk. 

Tellingen door een verkeersbureau vorig jaar bevestigen de cijfers over het aantal motoren die onze werkgroep gebruikt: 400-500 motoren per dag op mooie weekenddagen. In het eerste mooi-weerweekend in april dit jaar lijkt dit aantal alweer te zijn overstegen dankzij het snelgroeiend motorenpark. Uit de gemeentelijke enquête onder de inwoners van het oude dorp blijkt dat een meerderheid van de respondenten overlast door motoren meldt. De gemeente zoekt naar aanvullende informatie om juridisch sterker te staan bij een eventuele bezwaarprocedure door motororganisaties en heeft het verkeersbureau om nadere onderbouwing gevraagd. Hierdoor wordt de leefbaarheid van de inwoners en de niet gemotoriseerde recreanten in het dorp en omgeving langer op de proef gesteld.

De WMA heeft de wethouder verzekerd van alle steun in een eventuele juridische procedure door de motorlobby en houdt vast aan een integrale uitvoering van de motie op weekenden en feestdagen. De WMA keert zich tegen een ‘oplossing’ door concentratie van de overlast in bepaalde straten, zoals het Kerswegplan van de motororganisaties beoogt. Deze organisaties erkennen met de mond dat de hobby van hun achterban een aanslag op de leefbaarheid van Amerongen betekent, maar weigeren enige tegemoetkoming aan ons dorp en dreigen de gemeente met juridische stappen. De wethouder hoopt voor de zomer maatregelen in het college van B&W te bespreken, waarna het laatste woord aan de gemeenteraad is. Wij houden de vinger aan de pols.

Het goede nieuws is dat dankzij de versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede de dijk volgend jaar dicht gaat voor alle verkeer. De tijdsduur staat nog niet vast, maar zal eerder een kwestie van maanden dan van weken zijn. Dat betekent voor de inwoners van Amerongen een welkome periode met minder sluip- en recreatief gemotoriseerd verkeer. Op regionaal niveau ontstaat een interessante proef die de effecten van het wegvallen van de Lekdijk als sluiproute en magneet voor alles wat ronkt en raast zal aantonen. Wij zijn verheugd dat de gemeente deze periode wil gebruiken voor onderzoek naar de effecten, naar wij hopen niet in de laatste plaats ook op de leefbaarheid van de bevolking. 

door Werkgroep Motoroverlast Amerongen
www.motoroverlastamerongen.nl

advertentie
advertentie