Wijngaard Hoog Beek & Royen is in de Zeister Passion de Hof van Gethsemane.
Wijngaard Hoog Beek & Royen is in de Zeister Passion de Hof van Gethsemane. Menno Bausch

William Spaaij wil Jezus menselijk maken: ‘The Passion is voor iedereen’

27 maart 2024 om 10:00 Religie

HEUVELRUG/ZEIST The Passion wordt 28 maart, traditiegetrouw op Witte Donderdag, om 20.30 uur uitgezonden. Live vanuit Zeist, met eerder opgenomen scènes. Bijvoorbeeld de laatste nacht, in de tuin van Ghetsemane.

Rond het kantoor van Zorgverzekeraars Nederland is het een drukte van belang. De laatste medewerkers verlaten het pand dat verscholen ligt tussen Molenweg en Driebergseweg. Crew en cast van The Passion nemen de benedenverdieping in. Ze scheppen hun borden vol want ze mogen nog even. De opnames in de hof van Ghetsemane op deze laatste dag van januari duren naar verwachting tot 02.00 uur. Persmensen mogen een kijkje nemen als ze beloven dat ze niet zullen verklappen wie de hoofdrollen vertolken, in dit muzikaal-Bijbelse spektakel. Die brengt de organisatie zelf gedoseerd naar buiten. Zo zorgen zij ervoor dat zoveel mogelijk mensen op Witte Donderdag gaan kijken naar de nieuwe vertolking van het tweeduizend jaar oude verhaal.

BEKENDE NEDERLANDERS

Met hun schrijfblokken en film- en fotocamera’s wachten fotografen, cameramensen en verslaggevers af, tot de marketing- en communicatie-adviseurs van The Passion ze een plekje toewijzen en koppelen aan een Bekende Nederlander. Wordt het Jezus, Maria-Magdalena, Judas of vertellen een paar discipelen wat het Bijbelverhaal met hen doet?

DOVE ACTEUR

Acteur Robin Frings is een van de discipelen en daar is-ie heel trots op. ,,Het is voor het eerst dat een dove acteur meespeelt in The Passion en met doventolk betrokken is bij het hele proces.’’ Hij doet zijn verhaal met Georgia van der Gen, een van de twee tolken gebarentaal die hem vergezellen bij alle voorbesprekingen en briefings en die ook tijdens de repetities en opnames gesproken woord omzetten in gebarentaal. 

Frings is niet gelovig opgevoed, maar ging naar het Christelijke Instituut Effatha, een school voor doven die is opgegaan in Kentalis. Het verhaal van de laatste dagen van Jezus kende hij zeker en het jaarthema: ‘Ik geloof in jou’ maakt het voor hem: ,,extra mooi. The Passion is voor iedereen. Ik hoop dat mijn deelname bijdraagt aan verbinding tussen dove, slechthorende en horende mensen,’’ vertelt de acteur, die bekend is als muziektolk bij onder andere het Eurovisie Songfestival en Zappelin. Dat hij meespeelt, is niet alleen belangrijk op het gebied van inclusie. ,,Ik heb Jezus ook een paar woorden in gebarentaal geleerd. Let maar op.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Willem Spaaij. - Menno Bausch

CONNECTIE MET LIEFDE

Een rol bij The Passion staat al tien jaar op het verlanglijstje van William Spaaij. Hij heeft zijn sporen in musicalland ruim verdiend, onder meer in een ander livespektakel van de KRO-NCRV, Dagboek van een herdershond live. In die musical vertolkte hij Kapelaan Lumens, een van de hoofdrollen. En nu dus Jezus: ,,Ik wil hem heel graag menselijk maken. Jezus is vaak een gedragen rol, ik wil hem energiek en sociaal neerzetten. En die connectie met liefde, die wil ik graag overbrengen,’’ vertelt de acteur, die een half jaar geleden vader is geworden. ,,Dit is een verhaal dat ons allemaal aangaat. Je merkt ook dat het mensen raakt. Het verhaal raakt mij ook. Ik heb beseft wat daar is gebeurd en het is ongelooflijk.’’ De hoofdrolspeler besluit: ,,Saamhorigheid, community, vergeving; daar gaat het om in het lijdensverhaal.’’

NEXT LEVEL

Voor discipel Tamara Brinkman voelt meespelen in The Passion een beetje als een thuiswedstrijd. ,,Ik kom uit Laren en heb als kind heerlijk gewandeld en gespeeld in de bossen hier.’’ 

Haar carrière begon als soapie in Onderweg naar Morgen. Tot december vorig jaar was ze vier jaar lang te zien als Saskia Verduyn in het tv-programma Goede Tijden Slechte Tijden.
,,Ik ben via mijn management gevraagd voor deze rol. Het is voor de eerste keer dat ik meedoe aan zo’n giga-productie, de grootste van Nederland. Hier sta ik opeens te zingen en het voelt heel natuurlijk, het smaakt naar meer.’’ Ze noemt het: ,,meer dan een klus, het is bizar, hoe groot voor één uitzending en dat ik daar onderdeel van mag zijn. Dit is echt next level.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


De opnames vonden plaats in een koude januarinacht. - Menno Bausch

MAKE-UP

Tijd om af te ronden. Een enkeling moet nog naar de make-up of worden voorzien van een microfoon. Jassen zoeken in de chaos en naar buiten, langs wagens vol apparatuur, een foodtruck met koffie en thee. Wandelen naar de wijngaard op Hoog Beek en Royen voor de repetitie van de Gethsemane-scene. Buiten is het aardedonker, maar in de wijngaard is het helder en licht. Enorme camera-opstellingen staan opgesteld langs de nog kale ranken. Acteurs warmen hun handen aan bekers koffie en zoeken een plekje uit de wind terwijl ze wachten op hun beurt. ,,Iets naar rechts, een stukje naar voren. Van wie is die tas?’’ Zingen alsof je in een volle schouwburg staat met als publiek een winterse heg en kale bomen. 

Een paar crewleden halen herinneringen op aan de vorige editie met niet-aflatende regen tijdens de live-opnames van de wandeling met het kruis. Nu is het in elk geval droog. Ze moeten aan de bak, een lamp moet net iets meer omhoog.

Houthakker Petrus -gespeeld door Matteo van der Grijn- moet zijn scène zo vaak overdoen dat het hakblok sneuvelt. Leden van de Rotaryclub Zeist -zij onderhouden de wijngaard- zorgen voor een vervangend exemplaar zodat Petrus verder kan hakken. Hij begint gewoon opnieuw, net als Jezus die telkens hetzelfde lied inzet. Het resultaat zien we donderdag, op tv.

advertentie
advertentie