Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Utrechtse Heuvelrug gaat deelnemen aan de M50: ‘Niet alleen opereren maar samen optrekken met andere gemeenten’

6 september 2023 om 12:12 Politiek

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil een (pro-)actieve rol pakken om samen met andere gemeenten op te trekken voor betere financiële verhoudingen met het Rijk. ,,Het is efficiënter om hierin niet alleen te opereren, maar om samen op te trekken met andere gemeenten”, aldus het Heuvelrugcollege. Daarom heeft het college besloten om deel te nemen aan de netwerkorganisatie M50 Middelgrote Gemeenten.

De M50 is een netwerk van middelgrote gemeenten die vaak een centrumfunctie in de regio vervullen,vergelijkbare problematiek kennen en een vergelijkbare schaal hebben (30.000-80.000 inwoners). ,,De M50 staat voor kennis delen, elkaar inspireren, samen experimenteren en zichzelf op de kaart zetten. Dat dit lukt, blijkt wel uit het feit dat de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) de M50 vaak gebruikt voor ledenraadpleging en advies in gesprekken en onderhandelingen met het Rijk.”

Buur-/regiogemeenten als De Bilt, Houten, Veenendaal en Zeist nemen al deel aan de M50. ,,Deelname aan de M50 sluit aan bij ambitie in het Uitvoeringsprogramma 2023-2026, waarin staat dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug aansluit bij een netwerk of samenwerkingsverband.”

Wethouder Rob Jorg: ,,Door samen met andere gemeenten op te trekken via de M50 willen we bereiken dat het Rijk meer rekening houdt met de specifieke situatie van middelgrote gemeenten . Als eerste denken we aan betere lange termijn financiële verhoudingen. Maar ook voor andere onderwerpen verwachten we dat samen optrekken en kennisdelen voordelen oplevert.”

advertentie
advertentie