Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Heuvelrugpolitiek heeft nog geen besluit genomen over Onroerendezaakbelasting

4 juli 2023 om 15:38 Politiek

HEUVELRUG De door VVD-wethouder Rob Jorg voorgestelde verhoging van de Onroerendezaakbelasting (Ozb) met bijna negen procent is maandagavond door de Heuvelrugpolitiek als een hete aardappel vooruitgeschoven. Het college vindt de draconische stijging nodig, omdat de gestegen prijzen de afgelopen jaren niet volledig in de Ozb zijn verwerkt. 

door Michiel Schaaij

Partijgenoten van Jorg in gemeenteraad verzetten zich echter tegen de aangekondigde Ozb-stijging. Samen met het CDA kwamen ze met een aanpassingsvoorstel om helemaal van de belastingverhoging af te zien. Uiteindelijk haalden de twee partijen dat amendement zelf weer van tafel en steunden ze een compromisvoorstel. Daarin wordt de deur opengezet voor een lagere of zelfs helemaal geen verhoging van de Ozb. 

DOORREKENEN

Het college moet nu vóór de behandeling van de begroting voor 2024 over de brug komen met drie scenario’s. In het eerste scenario blijft de verhoging met negen procent intact, in het tweede is sprake van een halvering. In het laatste scenario dat wethouder Jorg moet doorrekenen, krijgen huiseigenaren volgend jaar geen verhoging voor de kiezen. 

HUISWERK

De huiswerkopdracht kreeg de steun van BVHlokaal, VVD, CDA en SGP. De tegenstemmen van Open, D66, Partij voor de Dieren en ChristenUnie mochten niet baten. Koos de Bruijn (Open) voorspelde dat het eventueel achterwege blijven van de Ozb-verhoging ,,ten koste van de gemeenschap als geheel” zal gaan.

Michiel Schaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie