Afbeelding
Pixabay

Gemeente Utrechtse Heuvelrug houdt 12 miljoen over ‘door eenmalige meevallers’

26 mei 2023 om 07:55 Politiek

HEUVELRUG Een aantal keren per jaar laat het college van Utrechtse Heuvelrug aan de gemeenteraad zien hoe het met de financiën gaat. Nu legt het college verantwoording af over 2022 in de jaarrekening. Het definitieve resultaat van de inkomsten en de uitgaven is een overschot van 12,1 miljoen euro ten opzichte van de begroting. 

In de derde bestuursrapportage die in maart 2023 verscheen, heeft de gemeente al aangekondigd dat het jaar 2022 met een flink overschot zou worden afgesloten. Het bedrag van 12,1 miljoen euro is meer dan voorzien gedurende het jaar 2022. Dit komt door een aantal meevallers, zoals onverwachte extra inkomsten en minder uitgaven. Het overschot is welkom om de financiële positie van de gemeente te verbeteren. Het college stelt voor om een deel van het bedrag over te hevelen naar 2023. Het gaat om een aantal werkzaamheden die nog moeten worden uitgevoerd en er staat nog een bedrag van 1,4 miljoen euro open aan niet bestede coronamiddelen. Bij de behandeling van de jaarrekening wil het college met de raad in gesprek te gaan over de besteding van de niet bestede coronamiddelen in 2023.

MEEVALLERS

Wethouder Jorg: ,,De definitieve financiële cijfers over 2023 bevestigen dat we vooral door eenmalige meevallers veel geld overhouden. Dit komt goed van pas om onze nog steeds te hoge schulden een beetje te kunnen aflossen. We willen immers toekomstige generaties niet opzadelen met onze schulden. Daarnaast hoeven we minder geld te lenen om te kunnen investeren in nieuwe scholen en de kwaliteit van de openbare ruimte. ”

De definitieve jaarstukken 2022 worden op 19 juni in de beeldvormende vergadering in de raad besproken. De oordeelsvormende vergadering van de jaarstukken is op maandag 26 juni. De besluitvormende vergadering op maandag 3 juli.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie