Afbeelding
Joop Touw / BDU

Zonnepanelen op sommige monumenten straks vergunningvrij

17 maart 2023 om 14:30 Politiek

UTRECHTSE HEUVELRUG Ondanks een al anderhalf jaar geleden aangenomen motie blijft het verduurzamen van monumentale woningen een moeizaam proces. Eigenaren lopen bij de gemeente tegen een muur en de Heuvelrugpolitiek wordt ongeduldig. De VVD stelde donderdagavond tijdens een raadsbijeenkomst kritische vragen. D66, Open, ChristenUnie en SGP hebben een nieuwe motie voorbereid. 

Toch gloort er hoop, want volgende maand wil het college een voorstel bij de gemeenteraad op tafel leggen. Het het beleid dat VVD-wethouder Rob Jorg voor ogen heeft, ligt echter wel ‘juridisch ingewikkeld’. Dat heeft onder andere te maken met het onderscheid tussen gemeentelijke en rijksmonumenten en beschermde dorpsgezichten. Daarom wil het college de nieuwe regels gaan testen in een proefproject van een jaar. 

PAPIERSCHUIVEN Voor gemeentelijke monumenten is de beleidswijziging het minst gecompliceerd. Zonnepanelen kunnen binnenkort onder voorwaarden vergunningvrij op de betreffende daken worden gelegd, zo kondigde Jorg donderdagavond tijdens een raadsbijeenkomst aan. Om overbodig papierschuiven te voorkomen, komt er geen meldingsplicht. Dat zou onnodig veel werk voor de aanvrager en de gemeentelijke organisatie met zich meebrengen, aldus de wethouder.

PLATTE DAKEN Ook bij zonnepanelen op rijksmonumenten wil de gemeente in de toekomst zoveel mogelijk ‘juridisch vrij’ gaan werken, liet Jorg de raadsleden weten. Zo zou in de toekomst bijvoorbeeld voor monumenten met platte daken of voor grondgebonden zonnepanelen geen vergunning meer nodig zijn. Voor een beschermd dorpsgezicht, zoals de Maarnse wijk Tuindorp, wordt de vergunningplicht niet overboord gegooid, maar wordt standaard toestemming verleend.

SOEPELHEID Overigens is voor de pilot nog wel wat onderzoek nodig, aldus de wethouder. ,,Maar het college is van plan om juridisch gezien scherp aan de wind te gaan zeilen”, kondigde hij aan. Bovendien beloofde hij dat tijdens het toekomstige vergunningsproces minimale eisen worden gesteld, die met soepelheid worden getoetst. Totdat het zover is worden aanvragers geïnformeerd over de komende beleidswijziging. ,,Dat is de afgelopen periode onvoldoende gebeurd”, erkende Jorg donderdagavond. 

Michiel Schaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie