Adviesraad wil vrij baan voor zonnepanelen op monumenten Utrechtse Heuvelrug

24 januari 2023 om 15:57 Duurzaamheid Pixabay
Afbeelding

HEUVELRUG De Duurzaamheidsraad wil dat de gemeente op korte termijn toestaat om op monumentale woningen zonnepanelen te plaatsen. Beperkende regels maken dat nu nog onmogelijk. Maar voor eigenaren van huizen die op de gemeentelijke monumentenlijst staan, wordt het steeds moeilijker om de hoge energieprijzen op te hoesten. Zelf zonnestroom opwekken zou soelaas kunnen bieden en tegelijkertijd duurzame doelstellingen dichterbij brengen.

In een brief aan wethouders Rob Jorg (VVD) en Karin Oyevaar (D66) becijfert de adviesraad, dat zo’n vijf procent van het Heuvelrugse woningbestand een gemeente- of rijksmonument is. Verder telt de gemeente ook enkele beschermde dorpsgezichten. Om al die monumenten ook in de toekomst te kunnen behouden, is verduurzaming een voorwaarde, ..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.