Afbeelding
Archief BDUmedia

Hoeveel leveren zonnepanelen in Utrechtse Heuvelrug op?

Natuur en milieu

HEUVELRUG Voor het eerst leveren zonnepanelen bij bedrijven meer op dan die bij particulieren. Het vermogen dat deze panelen in optimale omstandigheden kunnen opwekken steeg landelijk gezien in een jaar tijd met 59 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Dat komt volgens het statistiekbureau vooral door de aanleg van zonneparken: grote velden vol zonnepanelen gerund door bedrijven. Maar ook op woningdaken nam het zogenaamde ‘opgesteld vermogen’, de energie die zonnepanelen in optimale omstandigheden op kunnen wekken, toe met 39 procent. Alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar leveren 6.874 megawatt op. Eén megawatt vermogen kan volgens energiebedrijf Essent ongeveer duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien.

SITUATIE IN GEMEENTE UTRECHTSE HEUVELRUG In optimale omstandigheden hadden in 2019 alle zonnepanelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug samen een vermogen van 13 megawatt, tegenover 9,7 in 2018 en 7,4 in 2017. Waar landelijk gezien het vermogen van bedrijven voor het eerst groter is dan bij woningen, is dat op de Heuvelrug nog niet het geval. In Utrechtse Heuvelrug is in 2019 het vermogen van zonnepanelen bij bedrijven 3,3 megawatt tegenover het vermogen van zonnepanelen bij woningen van 9,8 megawatt. Daarmee is het verschil zelfs groter geworden. Een jaar eerder was dat namelijk nog 2,3 megawatt bij bedrijven tegenover 7,4 megawatt bij woningen.


Op deze kaart zie je per gemeente het totaal opgesteld vermogen in megawatt, eind 2019. Met dit cijfer wordt het vermogen van een zonnepaneel onder optimale omstandigheden uitgedrukt. Je kunt in het drop downmenu ook kiezen voor het vermogen van zonnepanelen bij particulieren (op woningdaken) of bedrijven (vaak in zonneparken, maar ook op bijvoorbeeld kantoordaken). Klik op een gemeente om cijfers te zien over het vermogen in eerdere jaren. 

Let op: deze cijfers gaan over vermogen: dit is de hoeveelheid energie die onder optimale omstandigheden opgewekt kan worden door in dit geval zonne-installaties. Het gaat dus niet om de hoeveelheid opgewekte energie. Dat is namelijk van veel meer factoren afhankelijk zoals het type paneel, aantal zonne-uren en de plaatsing. Het opgewekt vermogen per gemeente is niet bij het CBS beschikbaar.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01