Bij een veldopstelling zijn de aantallen veel groter dan op een particulier dak
Bij een veldopstelling zijn de aantallen veel groter dan op een particulier dak Bron: internet

Gemeenteraad wil zonnepanelen langs A12

10 juli 2018 om 01:35 lokaal

HEUVELRUG Tussen de A12 en de spoorlijn Arnhem-Utrecht moeten zonnepanelen worden aangelegd. Dat bepleitte de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug afgelopen maandagavond. Het stuk grond tussen Driebergen en de afslag Maarn zou volgens de Heuvelrugpolitiek een interessante locatie zijn voor een grondopstelling van zonnepanelen, om zo deels te kunnen voldoen aan de ambitie om in 2035 een CO2-neutrale gemeente te worden.

Marc Satijn
 

De raad roept middels een motie het College op om in overleg met de eigenaren van de stukken grond te bekijken of een dergelijk zonnepanelenveld haalbaar is. ,,De locatie is ideaal. Zo'n 2.000 woningen kunnen dan voorzien worden van zonne-energie", stelt Werner van Katwijk namens de CDA-fractie. Het beoogde terrein omvat een lengte van circa 4,5 kilometer en een breedte van 10 tot 30 meter en is deels eigendom van Rijkswaterstaat (RWS).
 


BURGERINITIATIEF Ook Dick Karssen van de CristenUnie is voorstander van zonnepanelen langs de A12. ,,Het project komt voort uit een burgerinitiatief, die tegen muren aanliep bij RWS. Zij wilden geen zaken met inwoners doen, maar enkel met de gemeente. Het is een langdurige wens, dus laten wij daar vaart mee maken!"
 


WINSTWAARSCHUWING Verantwoordelijk wethouder Rob Jorg (VVD) zegt sympathie te hebben voor de motie, maar geeft wel een 'winstwaarschuwing' af voor de vlotheid van RWS. Volgens Jorg werkt die organisatie niet altijd even snel als dat zij zelf zegt. Op de website van energeia.nl laat grootgrondbezitter Rijksvastgoedbedrijf (RVB) namelijk weten dat zij -samen met RWS- positief tegen dergelijke plannen aankijkt en versnelde aanpakken wil stimuleren. Jorg zegt ‘mindere ervaringen’ te hebben met de overheidsinstantie en betwijfelt of hij snel met hen in gesprek kan komen. 
 


TERMIJN Wat Van Katwijk betreft gaat het in dit geval ook bij RWS om 'een man een man, een woord een woord'. ,,Ik kan mijzelf niet voorstellen dat ze niet voor 1 januari 2019 aan tafel willen schuiven bij ons", aldus de CDA'er. Voor die datum hoopt de gemeenteraad meer informatie te verkrijgen over de haalbaarheid van het plan. Ook wil de Heuvelrugpolitiek kijken naar andere geschikte locaties binnen de gemeente, waar het opwekken van meer groene en duurzame energie mogelijk en gewenst is. De motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

advertentie
advertentie