Burgemeester Frits Naafs
Burgemeester Frits Naafs Matthijs van der Ven

Naafs: criminele ondermijning is aannemelijk

Politiek

HEUVELRUG Het college vindt het zeer aannemelijk, dat er op Heuvelrugse recreatieterreinen sprake is van criminele ondermijning. Dat blijkt uit een memo van burgemeester Frits Naafs aan de gemeenteraad. Hij reageert daarmee op eerdere vragen van D66-fractieleider Erik van Buiten. Actuele signalen zijn er niet, zegt Naafs, maar elk jaar is er wel een aantal aanhoudingen op vakantieparken in de gemeente.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek, dat recreatieparken in het oosten van het land zeer in trek zijn om crimineel verkregen vermogen wit te wassen. Die dubieuze reputatie beperkt zich niet tot Oost-Nederland. Uit een recente meting in zeven provincies kwam naar voren, dat op vakantieparken in de provincie Utrecht 80 procent meer verdachten van strafbare feiten wonen, dan gemiddeld.

PROSTITUTIE In Oost-Nederland worden recreatieterreinen gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van verdovende middelen. Ook werd op Gelderse parken mensenhandel en prostitutie aangetroffen. Daarnaast komen witwasconstructies veel voor. Verdachten kopen dan met crimineel geld vakantiehuisjes en knappen die op. Naafs zegt zich zorgen te maken over die ontwikkeling.

BLINDE VLEKKEN De burgemeester vermoedt dat zijn beeld van de situatie op Heuvelrugse recreatieparken blinde vlekken bevat. Hij stuurt daarom zijn toezichthouders op cursus, om signalen van ondermijning op en rondom vakantieparken in de gemeente beter te herkennen. Daarnaast gaat de gemeente volgens plan verder met slagboomcontroles en handhaving op illegale bewoning van vakantiehuisjes.

ONDERBELICHT Ondanks die illegale bewoning en criminele ondermijning, zegt Naafs een nuancering wel gepast te vinden. Hij ziet in de Heuvelrugdorpen ook veel recreatieterreinen ,,met een bovengemiddeld kwaliteitsniveau en een mooi toekomstperspectief”. Volgens de burgemeester blijft dat nogal eens onderbelicht in de recente berichtgeving. 

door Michiel Schaaij

advertentie
advertentie
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 16 uur geleden
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 18 uur geleden
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Mariabeeld met verf besmeurd: ‘Zal fanatieke antichrist zijn geweest’ 20 uur geleden
Afbeelding
Grootschalige bomenkap Park Huis Doorn van de baan 7 dec, 12:03
Afbeelding
Meer geld provincie voor ‘groen-blauwe’ schoolpleinen 7 dec, 10:30