Burgemeester Frits Naafs
Burgemeester Frits Naafs Matthijs van der Ven

Naafs: criminele ondermijning is aannemelijk

Politiek

HEUVELRUG Het college vindt het zeer aannemelijk, dat er op Heuvelrugse recreatieterreinen sprake is van criminele ondermijning. Dat blijkt uit een memo van burgemeester Frits Naafs aan de gemeenteraad. Hij reageert daarmee op eerdere vragen van D66-fractieleider Erik van Buiten. Actuele signalen zijn er niet, zegt Naafs, maar elk jaar is er wel een aantal aanhoudingen op vakantieparken in de gemeente.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek, dat recreatieparken in het oosten van het land zeer in trek zijn om crimineel verkregen vermogen wit te wassen. Die dubieuze reputatie beperkt zich niet tot Oost-Nederland. Uit een recente meting in zeven provincies kwam naar voren, dat op vakantieparken in de provincie Utrecht 80 procent meer verdachten van strafbare feiten wonen, dan gemiddeld.

PROSTITUTIE In Oost-Nederland worden recreatieterreinen gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van verdovende middelen. Ook werd op Gelderse parken mensenhandel en prostitutie aangetroffen. Daarnaast komen witwasconstructies veel voor. Verdachten kopen dan met crimineel geld vakantiehuisjes en knappen die op. Naafs zegt zich zorgen te maken over die ontwikkeling.

BLINDE VLEKKEN De burgemeester vermoedt dat zijn beeld van de situatie op Heuvelrugse recreatieparken blinde vlekken bevat. Hij stuurt daarom zijn toezichthouders op cursus, om signalen van ondermijning op en rondom vakantieparken in de gemeente beter te herkennen. Daarnaast gaat de gemeente volgens plan verder met slagboomcontroles en handhaving op illegale bewoning van vakantiehuisjes.

ONDERBELICHT Ondanks die illegale bewoning en criminele ondermijning, zegt Naafs een nuancering wel gepast te vinden. Hij ziet in de Heuvelrugdorpen ook veel recreatieterreinen ,,met een bovengemiddeld kwaliteitsniveau en een mooi toekomstperspectief”. Volgens de burgemeester blijft dat nogal eens onderbelicht in de recente berichtgeving. 

door Michiel Schaaij

advertentie
advertentie
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 3 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 13 uur geleden
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (5): ‘De energiemarkt is duidelijk doorgeschoten’ 3 okt, 16:00