De huismus is één van de diersoorten waarvoor isolerende aanpassingen aan een huis schadelijk kunnen zijn.
De huismus is één van de diersoorten waarvoor isolerende aanpassingen aan een huis schadelijk kunnen zijn. Pixabay

Gemeente neemt verplichte kosten woningonderzoek Wet natuurbescherming over

22 december 2021 om 14:20 Politiek

HEUVELRUG Woning- en gebouweigenaren die hun pand willen isoleren, hoeven vanaf volgend jaar niet meer te voldoen aan de onderzoeks- en ontheffingsplicht van de Wet natuurbescherming. Gemeente Utrechtse Heuvelrug neemt deze verplichting en de kosten die hierbij komen kijken namelijk over. 

Eigenaren zijn wettelijk verplicht ecologisch onderzoek uit te voeren wanneer het gaat om aanpassingen aan hun pand en indien nodig ook om soortbeschermende maatregelen te nemen. Beschermde diersoorten zoals vleermuizen en huismussen kunnen door aanpassingen namelijk schade oplopen. Kosten voor een dergelijk onderzoek, dat gemiddeld een jaar duurt, lopen op tot €5.000 à €10.000 per woning.

PLAN Vanaf medio 2024 beidt de gemeente het ‘SoortenManagementPlan’ aan. Dit plan geeft een overzicht van de activiteiten en beschermde diersoorten welke soortbeschermende maatregelen kunnen worden genomen om de populaties in stand te houden. 

Totdat het SoortenManagementPlan gereed is, biedt de gemeente met een Pre-SoortenManagementPlan een tijdelijke oplossing aan. In overleg met de isolatiebranche wordt een natuurvriendelijke isolatiemethode geadviseerd om schade aan beschermde diersoorten tot een minimum te beperken.

BELEMMERINGEN ,,Wij vinden het belangrijk dat mensen hun woning isoleren en zo min mogelijk belemmeringen ervaren”, vertelt wethouder Rob Jorg. ,,Daarom nemen wij deze verplichting over.”

advertentie
advertentie