Windmolen
Windmolen Pixabay(open domein)

Windmolens Overberg voorlopig van de baan

22 september 2021 om 14:22 Politiek

OVERBERG Het verzet tegen de komst van windmolens nabij Overberg heeft succes gehad. Het Heuvelrugcollege ziet er voorlopig vanaf om het gebied ten zuiden van de A12 en ten noordoosten van Overberg als zoekgebied aan te wijzen. Burgemeester en wethouders zeggen dat ze willen voorkomen dat de windmolens een splijtzwam in de samenleving worden.

Het verzet tegen het windmolenplan was massief, niet alleen in Overberg. Ook in de omliggende dorpen en in Veenendaal-West liepen bewoners te hoop tegen het voornemen van het Heuvelrugse bestuur. In aanloop naar de beslissende raadsvergadering van eind september nam daardoor de spanning in de Heuvelrugpolitiek flink toe.

MOTIE CDA-raadslid Werner van Katwijk kondigde eerder deze week al een anti-windmolen motie aan. Die politieke oproep kan voorlopig op de plank blijven liggen. In een memo aan de gemeenteraad schrijft het college, dat duidelijk is dat het aanwijzen van Overberg als zoekgebied voor de plaatsing van windmolens ,,op dit moment geen brede steun heeft”. 

GOEDE BALANS Kortgeleden stuurde de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog een e-mail aan een aantal inwoners van Overberg. Daarin werd nog eens uitgelegd waarom het belangrijk is, dat er bij de toekomstige lokale opwekking van energie een goede balans tussen zonnevelden en windmolens komt. Die overtuiging heeft het college nog steeds, zo blijkt uit het memorandum aan de raad. 

VERPLICHTING Om aan de klimaatverplichtingen te voldoen, moeten b en w dus opnieuw op zoek naar een plek voor twee windmolens. Daarvoor wordt het idee voor een burgerforum uit de hoge hoed getoverd. Het college zegt op die manier weer met inwoners over de energietransitie in gesprek te willen gaan. 

HETE AARDAPPEL De komende tijd moet blijken, of daarmee de hete aardappel over de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar getild kan worden. In dat geval worden de windmolens ongetwijfeld inzet van de politieke stembusstrijd. Omdat zolang kan niet worden gewacht met het insturen van plannen naar Den Haag, legt Utrechtse Heuvelrug zich al wel vast op het opwekken van 0,088 TeraWatt aan duurzame energie.

door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie