Afbeelding
Rijksoverheid

Ruim 9.100 inwoners gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen per brief stemmen

Politiek

HEUVELRUG In de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen later deze maand 38.660 inwoners stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Van hen is 23,7 procent 70 jaar of ouder, zij mogen dit jaar per brief stemmen. In totaal gaat het in de gemeente Utrechtse Heuvelrug om ongeveer 9.160 personen. Briefstemmen voor 70-plussers, hoe gaat dat? Kijk onderaan dit artikel voor een uitlegvideo.

Zo’n 2,4 miljoen Nederlanders mogen tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart hun stem per brief uitbrengen. Zij hebben als kiesgerechtigde 70-plusser een briefstembiljet ontvangen. Dat is zo’n 18,4 procent van de kiesgerechtigden. In totaal mogen er ongeveer 13,2 miljoen Nederlanders hun stem uitbrengen, blijkt uit dinsdag (2/3) gepubliceerde cijfers van het CBS.

Het stemmen gaat vanwege het coronavirus dit jaar op een aantal vlakken anders dan normaal. Voor Nederlanders van zeventig jaar of ouder is het mogelijk om via de post een stem uit te brengen (kijk hier voor meer informatie). Deze briefstem kan op bepaalde locaties worden afgegeven, of worden opgestuurd naar een briefstembureau. Ook is het in elke gemeente mogelijk om op een beperkt aantal locaties op 15 en 16 maart al een stem uit te brengen.


OVER DE CIJFERS Op bovenstaande kaart zie je per gemeente het aantal inwoners (afgerond op vijftallen) dat tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen mag stemmen. Alle inwoners die de Nederlandse nationaliteit hebben en op 17 maart 2021 18 jaar of ouder zijn, hebben kiesrecht. Ook zie je terug hoeveel procent van de kiesgerechtigde bevolking 70 jaar of ouder is: zij mogen dit jaar ook per brief stemmen. Dit percentage bepaalt de kleur van de gemeente op de kaart. De cijfers van het CBS zijn een schatting op basis van de inwoneraantallen op 1 januari 2021. Tussen vandaag en de verkiezingsdag kunnen de cijfers nog licht veranderen. Het aantal kiesgerechtigden is afgerond op vijftallen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste verkiezingsnieuws uit de Utrechtse Heuvelrug?

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36