Afbeelding
BDU media

Kabinet mag briefstemmen beperkt houden tot 70-plussers

Politiek

EDE (ANP) Het kabinet mag briefstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen beperkt houden tot alleen zeventig-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. 

De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ook andere kiezers die extra gevaar lopen bij een coronabesmetting per post mogen stemmen. Maar die vordering wijst de voorzieningenrechter af.

Als de rechter het kabinet zou opdragen de maatregel uit te breiden naar andere groepen, zou dat neerkomen op een bevel tot het maken van wetgeving. ,,En zo’n opdracht aan de wetgever mag de rechter niet geven.” Daarom is alleen beoordeeld of de maatregel zoals die nu luidt door de beugel kan. ,,Dat is het geval.”

RISICO Het kabinet staat 70-plussers toe per post te stemmen, omdat mensen vanaf die leeftijd meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. De PvdD wil dat ook jongere mensen met een zwakke gezondheid die gelegenheid krijgen, maar die groep is volgens het kabinet veel moeilijker af te bakenen.

De rechter vindt het om die reden gerechtvaardigd dat de overheid dat onderscheid maakt. Het enige alternatief zou zijn om briefstemmen voor iedereen mogelijk te maken, maar het zou onmogelijk zijn omdat tijdig te realiseren.

Verder merkt de rechter op dat het kabinet zich heeft ingespannen om het stemmen op de stembureaus veilig te laten verlopen. Zo kan op veel plekken ook al op 15 en 16 maart worden gestemd, en mogen mensen dit keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.

,,We kunnen doorgaan met de voorbereidingen voor deze bijzondere verkiezingen zoals we dat hadden voorzien”, reageert minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). ,,Mooi dat de rechter dat bevestigd heeft.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52