Afbeelding
Pixabay(open domein)

Bezwaren tegen anti-windmolen motie

23 juni 2020 om 12:18 Politiek

HEUVELRUG De vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk is ongelukkig met het voornemen van VVD, CDA, BVHlokaal en SGP om de klimaatdoelstelling van Utrechtse Heuvelrug op de lange baan te schuiven. De vier fracties willen donderdagavond een motie in stemming brengen, die oproept om de niet in 2035 maar pas in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Gezien de urgentie van het klimaatvraagstuk is dat een verkeerd signaal, vindt MMN.

Michiel Schaaij

De vier partijen die samen een meerderheid in de gemeenteraad vormen, willen dat Utrechtse Heuvelrug niet voor de muziek uitloopt en zich conformeert aan de landelijke, klimaatneutrale doelstelling voor 2050. Maar in een brief aan de Heuvelrugpolitiek schrijft MMN-secretaris Berend Musegaas, dat de gemeente best een stapje harder kan lopen. 

ENERGIESLURPERS Omdat er in de Heuvelrugdorpen geen energieslurpende industrieën zijn gevestigd, moet de gemeente beter dan gemiddeld kunnen scoren, denkt Musegaas. Verder maakt hij er bezwaar tegen, dat de klimaatambities nu worden opgeschoven, terwijl die tijdens de huidige behandeling van de Regionale Energiestrategie (RES) helemaal niet ter discussie staan. 

NIET MEEPRATEN Daar horen inwoners en organisaties toch op z’n minst over mee te kunnen praten, vindt de MMN-secretaris. Het kan volgens Musegaas niet zo zijn, dat belangrijke klimaatneutrale ambities nu even per motie worden bijgesteld, terwijl dat onderwerp in de vergaderingen over de RES niet op de agenda stond. Inwoners hebben daar niet over kunnen meepraten en Musegaas vindt dat ,,vreemd en zeer ongewenst”.

ONTSTEMD De MMN-secretaris vindt D66 aan zijn zijde. Fractieleider Karin Oyevaar reageerde eerder al ontstemd op de aangekondigde motie van VVD, CDA, BVHlokaal en SGP. Die zou de door de gemeenteraad goedgekeurde klimaatambitie bij het grofvuil zetten. Ook de fracties van Open en de ChristenUnie vinden dat inwoners en organisaties de gelegenheid moeten krijgen om daarover mee te praten.

REALITEITSGEHALTE ,,Participatie is kennelijk alleen belangrijk als het goed uitkomt”, twitterde Oyevaar cynisch. VVD, CDA, BVHlokaal en SGP houden echter vol dat het realiteitsgehalte van de eerdere klimaatneutrale doelstelling erg laag is, ook gezien de slechte financiële situatie van de gemeente. Donderdagavond volgt de voorlopige ontknoping. De raden van buurgemeenten Wijk bij Duurstede en Zeist inmiddels ingestemd met het concept voor een Regionale Energiestrategie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie