Afbeelding
Foto: Pixabay

Wat valt er allemaal onder getuigen van een ongeval bij letselschade?

23 november 2023 om 14:54 Partnercontent

Getuigen van het ongeval zijn belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak. In sommige situaties moet u zelfs minstens één getuige hebben om uw schadevergoeding te kunnen claimen. Iedereen kent de menselijke getuigen. De mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Maar er zijn ook andere vormen van getuigen bij letselschade. In dit artikel leest u daar meer over.

Wanneer heeft u getuigen nodig?

Het is altijd verstandig om na een ongeval getuigen te verzamelen. Iedereen denkt hierbij gelijk aan de mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Helaas zijn die er niet altijd. Dat hoeft ook niet altijd een probleem te zijn. Getuigen zijn alleen wel handig omdat ze uw verhaal kunnen bevestigen, waardoor uw letselschadeclaim sterker wordt. Bovendien is het in sommige situaties verplicht om minstens één getuige te hebben van het ongeval, bijvoorbeeld wanneer u gewond raakt doordat u:

  • wordt aangereden door een verkeersdeelnemer die er direct vandoor gaat
  • wordt aangereden door een onverzekerde dader
  • valt door een olievlek op de weg

In deze situaties kunt u uw schadevergoeding laten claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer als de veroorzaker in een motorvoertuig reed. U moet dan onder andere wel minstens één getuige hebben van het ongeval die dit kan bevestigen. Vraag daarom altijd om de gegevens van getuigen. Zij kunnen op een later moment een verklaring schrijven die u als bewijsmateriaal kunt gebruiken in uw letselschadezaak. 

Hoe voldoet u aan de eis voor een getuige als er geen menselijke getuigen zijn? Dan is het belangrijk om te zoeken naar andere getuigen. Hieronder bespreken we kort waar u dan zoal aan kunt denken.

Camerabeelden

Soms zijn de straten helemaal verlaten. Net op dat moment wordt u aangereden door de bestuurder van een motorvoertuig die er als een haas weer vandoor gaat. Het eerste dat u dan kunt doen, is onderzoeken of er op de plek van het ongeval straatcamera’s staan gericht of een beveiligingscamera van een winkel of ander bedrijf. Deze beelden kunt u dan gebruiken in plaats van een menselijke getuige.

Sporen van een beschadigd voertuig

Door de klap van een aanrijding kan er een stuk van het voertuig van de andere verkeersdeelnemer afbreken. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een:

  • stuk van de uitlaat
  • stuk van de bumper
  • buitenspiegel

Het is belangrijk dat u foto’s maakt van deze sporen en ze daarna meeneemt. Als de politie is ingeschakeld, zullen de agenten het bewijsmateriaal meenemen. U kunt dan wel foto’s nemen van de sporen voordat de politie het opraapt. De ruiten van een auto kunnen ook breken waardoor er glasscherven op de grond liggen. Daarnaast kunnen er ook verfsplinters op de grond te vinden zijn. Maak ook hier foto’s van. Al deze sporen zijn stille getuigen van het ongeluk.

Foto’s van andere sporen

Net zoals u foto’s maakt van de sporen die een beschadigd voertuig heeft achtergelaten, is het ook belangrijk om foto’s te maken van twee andere stille getuigen op de weg:

  • remsporen
  • een olievlek

Remsporen kunnen laten zien dat de andere verkeersdeelnemer een motorvoertuig was. Foto’s van een olievlek kunnen laten zien dat het motorolie is. Dit is belangrijk wanneer u door een olievlek op de weg bent uitgegleden en gewond bent geraakt.

Politierapport

Als u de politie heeft ingeschakeld, schrijven zij een proces-verbaal. In dit document staat dan bijvoorbeeld dat het ongeluk is veroorzaakt door gelekte motorolie. Het proces-verbaal kunt u laten opvragen bij Stichting Processen Verbaal.

Hoe eist u schadevergoeding na een ongeluk?

Al het bewijsmateriaal dat u verzamelt is een waardevolle toevoeging voor uw letselschadezaak. Met dit bewijsmateriaal kunt u de aansprakelijkheid aantonen van de tegenpartij. Toch is dit vaak niet zo makkelijk als het lijkt. De verzekeraar van de tegenpartij kan ondanks uw bewijsmateriaal de schadeclaim afwijzen. Vaak is dit niet terecht. De oplossing: schakel direct een letselschadejurist in.

De juristen van JBL&G weten hoe ze de aansprakelijkheid moeten aantonen en waar u allemaal recht op heeft. U kunt dan rustig herstellen van uw letsel, want ook de buitengerechtelijke kosten voor dit bureau worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Voor u als slachtoffer is onze hulp te allen tijde gratis. Het enige dat u hoeft te doen is kopieën aan te leveren van het bewijsmateriaal dat u heeft verzameld. Dan doet uw persoonlijke jurist de rest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie