Afbeelding
Photo by Noah Buscher on Unsplash

Toekomstgericht (ver)bouwen; zo doe je dat

23 november 2021 om 07:10 Partnercontent

Werk je in de bouw? Of heb je gewoon twee rechterhanden en doe je thuis alle klusjes zelf? Dan weet je ook dat toekomstgericht, oftewel duurzaam, verbouwen een hot topic is. Duurzame materialen zorgen voor een gezondere leef- en werkomgeving. Als je het goed aanpakt, is duurzaam verbouwen zelfs kosten- en tijdbesparend. Een duurzame woning op de mooie Utrechtse Heuvelrug is alleen niet in een dag gebouwd. Om je wel op weg te helpen, geven we in dit artikel een aantal tips die je direct kunt implementeren!

Innovatieve bouwmaterialen

Op de Utrechtse Heuvelrug zijn voldoende bouwmarkten te vinden. De keuze uit verschillende bouwmaterialen is dan ook enorm. Maar met het oog op de toekomst, zijn er wel wat nieuwe, innovatieve materialen bijgekomen. Denk aan Aerogel. Dit materiaal bestaat voor 99,98% uit water en dient als isolatiemateriaal. Hoe duurzaam wil je het hebben? Een ander nieuw materiaal is permeabel beton; een type beton dat 4000 liter water in een minuut tijd kan absorberen!

Natuurvriendelijke bouwmiddelen

Dat je bouwmaterialen duurzaam en kwalitatief hoogwaardig moeten zijn is vanzelfsprekend. Toch zijn de gebruikte bouwmiddelen minstens zo belangrijk. Iemand die echt duurzaam wil (ver)bouwen, denkt ook na over de middelen en machines die hij gebruikt. Een voorbeeld is het gebruik van rijplaten of draglineschotten. Traditioneel gezien worden stalen rijplaten of houten draglineschotten ingezet bij de bouw. Prima om te gebruiken, maar ze laten vaak wel een behoorlijke impact achter op flora en fauna. Dit komt omdat deze rijplaten zwaar zijn, en zodoende de ondergrond goed kunnen beschadigen. Ferex heeft daarom rijplaten ontwikkeld die geen negatieve impact hebben op de natuur. De rijplaten van Ferex zijn namelijk gemaakt van composiet. Dat is een glasvezelversterkt kunststof. Het materiaal is licht en heeft een drijvend vermogen, waardoor de ondergrond in tact blijft.

Bouwmaterialen van de toekomst

Momenteel zijn er dus voldoende dingen die je kunt doen om de verbouwing zo duurzaam mogelijk te maken. Door milieuvriendelijke bouwmaterialen en bouwmiddelen te gebruiken, draag je jouw steentje bij aan een groene toekomst. Maar we zijn er nog niet. Bedrijven en leveranciers zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe materialen. Een aantal materialen die veebelovend zijn, zijn zelfhelend beton en de zogenoemde nanomaterialen. Het klinkt wellicht wat ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt! Zo staat er voor zelfhelend beton inmiddels een proof of concept (POC). Dit beton kan dankzij een autonoom reparatiesysteem zelf scheuren herstellen. Het gebruik van nanomaterialen ter vervanging van fundamenten is wellicht nog toekomstmuziek. Maar we blijven dromen!

Wat ga jij doen om je woning op de Utrechtse Heuvelrug klaar voor de toekomst te maken?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie