Afbeelding
Idee

Idee vastleggen als intellectueel eigendom: 3 zaken om te overwegen

2 september 2021 om 07:27 Partnercontent

Als jij een innovatief idee bedacht hebt waarmee je de wereld denkt te kunnen veroveren, dan wil je dat idee vastleggen als jouw intellectueel eigendom. Dat kan, want je kunt patent aanvragen op een idee. Alleen zo kun je effectief jouw idee beschermen. We bespreken een drietal zaken die je bij zo’n octrooiaanvraag moet overwegen.

Onderzoek: optioneel maar wel verstandig

In Nederland is onderzoek voorafgaand aan een octrooiaanvraag of zelfs het verlenen van een octrooi niet verplicht. Ook na de verlening van een octrooi kan nog door een rechter bepaald worden dat het octrooi geen stand houdt. Dat is natuurlijk erg vervelend, aangezien je veel tijd en geld steekt in het vastleggen van wat jij als intellectueel eigendom beschouwt. Daarom is het aan te raden om toch te investeren in onderzoek vooraf. Zo kun je er tijdig achter komen of jouw idee al is vastgelegd, of dat je wellicht wat aanpassingen moet maken.

Waar zitten je concurrenten?

Er bestaat niet zoiets al een wereldwijd octrooi op een idee. Je kunt, naast in Nederland, je idee vastleggen in andere landen. Maar voor elk land waarin je patent wilt aanvragen op een idee, maak je weer extra kosten. Het is daarom verstandig om hier strategisch mee om te gaan. In welke landen zitten de bedrijven die je als jouw concurrent beschouwt? Leg in die landen je idee vast met behulp van een octrooi om anderen in dat land te verbieden hetzelfde product te maken of dezelfde werkwijze te gebruiken. Het is immers voor een bestaand bedrijf een dure en ingewikkelde aangelegenheid om hun productie te verplaatsen naar een ander land waar geen octrooibescherming is. Dit is ook manier om ze eventueel te verleiden tot het nemen van een licentie op jouw idee.

Waar is je markt?

Naast de landen waar jouw concurrenten produceren, zijn er wellicht ook andere landen waar je jouw idee wel op de markt wilt kunnen brengen. Ook daar doe je er dan verstandig aan om je idee vast te leggen, zodat niemand in dit land die jouw product ziet het ongestraft kan kopiëren. Van namaak in een land waar je niet van plan was om te verkopen en waar geen concurrenten gevestigd zijn, heb je weinig nadeel. Daar hoef je je dus minder druk over te maken.

Denk je echt dat je een idee hebt waar je de wereld mee kunt veroveren, denk dan vooruit en investeer in het beschermen van jouw idee met octrooien in relevante landen. Als jouw product al meer dan een jaar gepubliceerd is, kun je ook in het buitenland er geen patent meer op aanvragen. In Nederland moet het octrooi sowieso vastgelegd zijn vóór publicatie.

advertentie
advertentie