Afbeelding
Huisautomatisering

Hoe werkt domotica en wat zijn de voordelen?

4 augustus 2021 om 15:54 Partnercontent

Huisautomatisering wordt ook wel domotica genoemd. In eerste instantie werden toepassingen ontwikkeld om oudere mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Toen zagen de grote technologiebedrijven een nieuwe markt voor consumenten die ook wel wilde profiteren van slimme verlichting of automatische gordijnen in huis. Nu kun je tijdens de dagelijkse boodschappen eventjes een slimme lamp in het winkelmandje gooien of online een complete set PoweredBlinds slimme gordijnen bestellen. Hoe werkt domotica en wat zijn de voordelen? Dat en meer lees je op deze pagina.

Hoe werkt domotica?

Als je de voordelen van huisautomatisering wilt benoemen dan komt als eerste de vraag “hoe werkt domotica eigenlijk?”. Een terechte vraag, want er gaat heel wat complexe technologie schuil achter de mogelijkheden. Gelukkig hebben fabrikanten hun best gedaan om installatie eenvoudig te houden, bij complexe smart home configuraties kan het wel een behoorlijke uitdaging zijn. Begin daarom met een goede basis en bouw je systeem later verder uit.

Domotica of huisautomatisering is een combinatie van producten en diensten die aan elkaar worden gekoppeld om processen in en rond de woning te automatiseren. Je kent vast de lampjes aan de buitengevel met een bewegingssensor. Je komt in de buurt van de voordeur en de lamp gaat automatisch aan. Dat is handig maar niet ‘slim’. Dit werkt op basis van een eenvoudige PIR sensor die verschillen in warmte heel nauwkeurig kan waarnemen. Als er een persoon in de buurt komt wordt een actie in gang gezet, in dit geval dus een lamp inschakelen.

Als je een goed beeld wilt hebben van de mogelijkheden van domotica dan moet je zeker een kijkje nemen op somfy.be. Dit merk levert allerlei slimme oplossingen in en rond de woning. Van motoren voor terrasoverkappingen tot aan slimme rookmelders die je in serie kunt schakelen. En wat ze zelf niet maken kun je eenvoudig koppelen via het TaHoma kastje.

Dit zijn de voordelen van domotica

Bij de uitleg over de technologie achter domotica ben je al wat praktische voordelen tegengekomen. Hier zijn nog drie voordelen van domotica:

1. Je bent meer bezig met belangrijke zaken

Het lijkt niet veel werk om de gordijnen zelf te openen en sluiten, toch besteed je hier meer tijd aan dan je denkt. In de ochtend en de avond, iedere dag weer. Natuurlijk is dit niet mogelijk als je van huis bent, dat kan met automatische gordijnen wel. Via een app, timer of zonsenor. Denk verder aan lampen die inschakelen als je de ruimte betreedt of de thermostaat die omlaag gaat als je de woning verlaat. In plaats van kleine handelingen uitvoeren kun je tijd en energie besteden aan zaken die er echt toe doen. Jouw gezin, je vrienden en natuurlijk jezelf.

2. De woning zorgt voor zichzelf

Is het van belang dat een lamp vanzelf inschakelt als je niet thuis bent en het donker wordt? Als je inbrekers wilt afschrikken wel natuurlijk. Een slimme thermostaat zorgt niet alleen voor een behaaglijke temperatuur maar ook voor energiebesparing wat je weer zult merken op de energierekening. Als je ook nog een robot stofzuiger of grasmaaier koopt dat heb je een huis waar je geen omkijken meer naar hebt. Zo kun je voortaan met een gerust hart een paar nachten van huis gaan. Je kunt meldingen van je beveiligingscamera ook doorsturen naar vertrouwde mensen in de buurt als je op vakantie bent.

3. Het wooncomfort wordt verhoogd

Je zou haast denken dat jouw woning zo zelfstandig wordt dat je zelf overbodig bent geworden! Eigenlijk heb je met domotica een woning die voor je zorgt en je meer comfort biedt. Standaard taken besteed je uit waardoor je meer tijd hebt om je rust te nemen of andere activiteiten te ondernemen. Geen ruzie meer over de thermostaat want de slimme thermostaat weet precies welke stand ideaal is. Sluit de gordijnen op de slaapkamer van je 

kind terwijl je zelf aan het koken bent. Het recept zoek je even handsfree online op. Alles gaat nét iets eenvoudiger, met huisautomatisering neem je obstakels weg om zo met meer comfort te leven.

Doe wat je wilt, niet wat moet

Domotica is niet ontwikkeld om het leven moeilijker te maken met technologisch geavanceerde gadgets maar juist om alledaagse zaken eenvoudiger te maken. Het is namelijk bedacht om mensen te helpen die wat ouder zijn, gehandicapt of te kampen hebben met een beperking. Nu zijn er steeds meer opties zoals het aanbod van Somfy, Velux, Hue, Apple en Google waarmee dit soort handige hulpjes bereikbaar zijn voor alle consumenten. Voortaan kun je meer tijd besteden aan de dingen die je graag doet omdat je hiervoor kiest, niet omdat het moet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie