Afbeelding
Geld besparen

Tips om geld te besparen

Partnercontent

Extra geld overhouden aan het einde van de maand is altijd fijn. Zo kunnen schulden worden afgelost, grote spaardoelen bereikt worden of een buffer opgebouwd worden voor lastigere tijden. Hieronder staan de beste tips om geld te besparen op vaste lasten én boodschappen op een rijtje.

Verzekeringen checken

Verzekeringen zijn elke maand weer een hoge kostenpost. In de praktijk blijkt dat deze kosten vaak lager kunnen én dat sommige verzekeringen opgezegd kunnen worden. Zo zijn veel mensen dubbel of onnodig verzekerd. Verplichte verzekeringen, zoals de zorgverzekering, zijn de moeite waard om onder de loep te nemen. Zo is overstappen zorgverzekering iets wat men eigenlijk elk jaar zou moeten doen. Aan het einde van het jaar kan men snel en eenvoudig overstappen van zorgverzekering en grote bedragen besparen. Ook andere verzekeringen zoals de autoverzekering of inboedelverzekering kunnen soms goedkoper. Neem de tijd om dit uit te zoeken en bespaar tientallen euro’s per maand.

Zuinig en duurzaam leven

Zuinig omgaan met water en energie is een goede manier om te besparen en duurzaam te leven. Net wat korter douchen, de verwarming lager zetten en lichten en apparatuur uitschakelen zijn goede voorbeelden. Daarnaast is het huis isoleren een investering die zijn geld dubbel en dwars waard is. In de winter zullen de stookkosten lager zijn, terwijl in de zomer het huis extra koel blijft zonder (dure) airco’s of ventilatiesystemen te gebruiken. Een andere populaire investering voor een zuinig en duurzaam huis zijn bijvoorbeeld zonnepanelen. Zonnepanelen verdienen zich binnen tien jaar terug en helpen om honderden euro’s per jaar te besparen. Daarnaast werken sommige energieleveranciers met interessante terugverdienacties als men meer zonne-energie produceert dan verbruikt.

Besparen op boodschappen

Boodschappen zijn een grote hap uit het maandbudget. Bespaar daarom op boodschappen door aanbiedingen af te lopen, lang houdbare producten groot in te slaan en met name seizoensgroente en fruit te eten. Kliekjes invriezen, maaltijden slim plannen en nooit met lege maag naar de supermarkt vertrekken zijn andere tips om minder geld uit te geven aan boodschappen. Impulsaankopen (zoals snoep bij het tankstation) kan men het beste zo veel mogelijk vermijden. Een snack van huis meenemen is vaak goedkoper en beter voor de lijn. Probeer tot slot zo veel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klare maaltijden, eten bestellen en uit eten gaan is een stuk duurder dan bijvoorbeeld deze budgetrecepten.

Hulp bij hoge schulden

Mensen met hoge schulden kunnen hulp vragen bij het SchuldHulpMaatje Utrechtse Heuvelrug. Hier kijkt een coördinator mee naar de situatie en kan een plan van aanpak worden opgesteld. Hoe eerder men aan de bel trekt, hoe eerder de problemen kunnen worden opgelost. In dit artikel is meer te lezen over de werkwijze van het SHMUH.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 18 minuten geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 55 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 10 uur geleden