Afbeelding
Foto door form PxHere

10 alternatieven voor sparen in 2020

22 september 2020 om 13:58 Partnercontent

Het is je wellicht niet ontgaan dat de spaarrente steeds lager wordt. Het rendement op een spaarrekening is dan ook niet zo aantrekkelijk meer. Heb je redelijk wat vermogen, dan kan het lonen om dit geld op een andere manier in te zetten. Hier zetten we 10 alternatieven voor een spaarrekening voor je op een rijtje, van crypto’s tot verduurzaming.

Extra hypotheek aflossen

Extra aflossen op je hypotheek heeft als voordeel dat je maandlasten omlaag gaan. Doordat het geleende bedrag voor je woning kleiner wordt, betaal je hier ook minder rente over. Je zult met een lagere hypotheek, mits de waarde van je woning niet drastisch daalt, ook minder risico lopen op een restschuld. Dit is uiteraard fijn wanneer je de woning eenmaal gaat verkopen. Houdt bij extra hypotheekaflossing wel rekening met een verminderde hypotheekrenteaftrek, en een eventuele verlaging van toeslagen door een hoger maandelijks inkomen.

Bitcoin kopen

Bitcoin trading is misschien nog nooit zo interessant geweest als in 2020. Hoewel de cryptovaluta markt nog maar klein is vergeleken met de rest van de financiële sector, is het aandeel toch gestaag aan het groeien. Met de huidige bitcoin koers die duidelijk in een stijgende lijn zit, en wellicht dit jaar de fabelachtige $11.000 grens zal overschrijden, is het een interessante tijd om je extra spaargeld te nemen en in de crypto wereld te stappen.

Goud of zilver kopen

Naast de stijging in de bitcoin koers, is ook de waarde van goud en zilver omhoog gegaan dit jaar. Dit heeft niet alleen met de dalende spaarrentes te maken, maar ook met de algehele onzekerheid op de markt door de corona crisis. Goud en zilver zullen volgens velen altijd een veilige haven voor kapitaal zijn, en redelijk waardevast.

Aandelen kopen

De aandelenmarkt is daarentegen weer wat volatieler, maar kan ook een goede toepassing van je extra kapitaal zijn. Zorg er uiteraard wel voor dat je alleen geld inlegt dat je ook kunt missen, en altijd nog een financiële buffer achter de hand houdt. Op de lange termijn kan beleggen echter gemiddeld een rendement van 6 tot 7% opleveren, wat natuurlijk een stuk hoger ligt dan de gemiddelde spaarrente. Uiteraard bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst.

Investeren in kunst

Wanneer je kunst vooral voor eigen plezier aanschaft, dan zijn deze voorwerpen vrijgesteld van belasting in box 3. Je hangt er je extra geld letterlijk mee aan de muur, in een zeer fraaie vorm. Zeker wanneer je een kunstliefhebber bent, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Weet wel dat het lastig kan zijn bepaalde kunststukken uiteindelijk weer te verkopen, mocht je het geld weer voor iets anders willen gebruiken.

Pensioen aanvullen

Wanneer je huidige pensioenregeling wat mager is, of wanneer je als zelfstandige geen werknemerspensioen opbouwt, dan kan het verstandig zijn om je toekomstige pensioeninkomen zelf aan te vullen. Ook wanneer je simpelweg wat meer comfort wilt hebben tijdens je pensioen, is het te overwegen.

Geld aan (klein)kinderen schenken

Nu alvast geld aan kinderen of kleinkinderen schenken kan voordeliger voor hen uitvallen, dan wanneer dit uiteindelijk via de erfenis bij ze terecht komt. Ook voor de schenker kan het lonen, door een vermindering van de belasting die in box 3 over het vermogen wordt betaald. Een schenking kan plaatsvinden in zowel roerende goederen (geld, aandelen, kunstvoorwerpen) of onroerende goederen (woningen of land).

Je woning isoleren

Met het beter isoleren van je woning, met extra isolatie in de vloeren, de wanden en het dak, bespaar je uiteindelijk geld door beduidend lagere stookkosten. Het vergt initieel een investering, die straks een beter rendement oplevert dan wanneer je het geld op je spaarrekening zou laten staan. Ook doe je het milieu er een plezier mee, en woon je een stuk comfortabeler.

Oude apparaten vervangen

Net als het isoleren van je woning, kun je ook op de lange termijn bezuinigen door nu een aantal grote apparaten in huis te vervangen met je extra kapitaal. Machines zoals de vaatwasser, de wasmachine, de koelkast en de vriezer zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden, en leggen met een nieuwere versie dus een lagere druk op het milieu, en je portemonnee. Let er bij vervanging wel op dat het nieuwe apparaat een A+++ energielabel heeft.

Investeren via crowdfunding

Via crowdfunding kun je als investeerder geld steken in lokale, of juist internationale, projecten en bedrijven. Je kunt vaak al met een klein bedrag terecht, en ook makkelijk je risico spreiden over verschillende ondernemingen. Er zitten, net als bij investeren in aandelen of bitcoin, wel ook risico’s aan crowdfunding investeringen. Zorg er dus voor dat je het bedrag eventueel zou kunnen missen. 

advertentie
advertentie