Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo voorkom je gezondheidsklachten op latere leeftijd

21 april 2021 om 09:38 Partnercontent

Mensen die op jongere leeftijd al een gezonde levensstijl hebben, krijgen later met minder gezondheidsklachten te maken. Preventie is daarom een belangrijke investering. Met deze simpele tips weet je waar je op moet letten én kun je vandaag al beginnen met slimmer leven. Ook lees je hoe een passende tandartsverzekering hierbij van pas komt.

1. Stel je tandartsbezoek niet uit

Geen tijd, geen zin, het komt niet uit: vaak bedenken we allerlei redenen om ons tandartsbezoek op de lange baan te schuiven. Toch is dat niet verstandig. Een slechte mondgezondheid heeft namelijk invloed op je hele lichaam. Zo verhogen gebitsproblemen je kans op longontsteking, aderverkalking, hart- en vaatziekten en zelfs hersenaandoeningen, zoals dementie.

Ga daarom altijd op periodieke controle, of je nou klachten hebt of niet. De tandarts kan eventuele beginnende gebitsproblemen, waar je nu nog niet veel van merkt, op die manier tijdig behandelen. Daarmee voorkom je ook weer duurdere ingrepen op een later moment. Als je je zorgverzekering hebt aangevuld met een tandartsverzekering wordt je controle volledig gedekt.

2. Sport voor je brein

Dat bewegen je lijf gezond houdt en overtollige coronakilo’s doet slinken, weten we inmiddels allemaal. Maar wist je dat bewegen ook goed is voor je hersenen? Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging je stemming verbetert, en daarnaast ook de kans op een depressie en de ziekte van Alzheimer verkleint.

Reden genoeg dus om nét wat vaker de fiets te pakken, een stevige avondwandeling te maken, of je yogamat erbij te pakken. Het advies is om vijf dagen per week minstens een half uur matig intensief te bewegen. Daarmee ben je er al. Het hoeft dus écht geen bootcampsessie te zijn waarbij je dagelijks jezelf in het zweet werkt.

3. Hou overgewicht buiten de deur

Als je overgewicht hebt, word je niet alleen sneller te grazen genomen door het coronavirus. Er komen ook veel gezondheidsklachten bij kijken, waaronder diabetes type 2. Gelukkig kun je je risico op deze vorm van diabetes al tot 50 procent verkleinen door jezelf een gezondere levensstijl aan te meten.

Vijf concrete tips om suikerziekte buiten de deur te houden:
        1. Eet gevarieerd en met mate. Snoep zo min mogelijk en vermijd te veel zout, suikerrijke dranken en vruchtensappen.
        2. Nuttig genoeg fruit, groente en volkorenproducten. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt en plantaardig voedsel in plaats van vlees.
        3. Bak met onverzadigde vetten zoals olie en vloeibare margarine.
        4. Stop met roken. Roken vergroot de kans op diabetes type 2 met wel 30-40 procent.
        5. Zorg dat je op een gezond gewicht blijft. Bij overgewicht reageert je lijf minder goed op insuline, wat vervolgens weer kan leiden tot diabetes type 2.

Laat je niet afschrikken door deze lijst: alle kleine beetjes helpen. Sterker nog, als je een paar kilo’s afvalt, wordt de kans op diabetes type 2 al direct kleiner.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie