Afbeelding
Foto door form PxHere

Is het downloaden van apps van Google Play gevaarlijk?

16 oktober 2020 om 14:03 Partnercontent

Het downloaden van apps uit de Google Play store zou niet gevaarlijk moeten zijn. Toch zijn er echter apps te verkrijgen die malafide software in zich dragen, welke bij installatie op de smartphone schade aanrichten. 

Malware op smartphones is geen nieuw fenomeen, maar toch is het een gevaar dat veel mensen blijven onderschatten. De smartphone wordt tegenwoordig gebruikt voor bankzaken, het bewaren van medische dossiers en de belastingaangifte, dus het is van groot belang om een telefoon veilig te kunnen gebruiken.

Joker malware maakt vele Android slachtoffers

Vorig jaar sloeg de eerste Joker malware toe in de Google Play store. Diverse apps waren met dit virus geïnfecteerd. Google Play dacht ervan af te zijn echter in juli van dit jaar zijn er weer 17 apps ontdekt die deze Joker malware in zich dragen. 

De geïnfecteerde apps zijn uiteraard direct verwijderd door Google, maar vele duizenden downloads hadden al plaatsgevonden. Desondanks is het niets nieuws hoe malware blijft verschijnen bij Android apps, ondanks de beveiligingsmaatregelen die Google heeft genomen om de app store te verbeteren. 

Wat doet Joker malware?

Joker handelt op verschillende manieren. Hoofdzakelijk is het schadelijke software die jou aanmeldt voor betaalde sms-abonnementen en daarbij beetje bij beetje geld van jou steelt. De Joker malware meldt de gebruiker namelijk aan voor abonnementen waar je waarschijnlijk geen interesse in hebt. 

Kijk dus goed welke bedragen er worden afgeschreven en waar die afschriften voor zijn. De afschriften worden soms vermomd als betalingen die op het eerste gezicht normaal lijken, maar een buitenlands rekeningnummer als bestemming hebben. Daarnaast installeert Joker ook spyware.

Er is geen vast gedragspatroon voor Joker en de malware is in staat om acties op de achtergrond uit te voeren. De applicatie verbergt in zijn code de instructies voor download gegevens op de telefoon zodra de app is gedownload. Als gebruiker ben je niet bewust van wat er op de achtergrond plaatsvindt. 

Wat te doen indien Joker malware op je mobiel hebt staan?

Mocht je één of meer van de geïnfecteerde apps op je telefoon hebben staan, dan is het belangrijk om deze direct van je telefoon te verwijderen.  

Hoewel je de applicaties zelf kunt de-installeren, is dat mogelijk niet het geval voor de malware. Hardnekkige virussen en malware blijven namelijk achter op de telefoon na het verwijderen van de app waar deze in mee kwam.

Veilig downloaden van apps van Google Play Store

Wil je veilig apps downloaden van de Google Play Store? Zorg dan altijd dat je een veilige internetverbinding maakt met VPN en installeer daarnaast een virusscanner voor het Android toestel. 

Wil jij je Android toestel goed beschermen tegen virussen? Dan is een goede antivirus software een echte must. Er zijn gelukkig steeds meer typen software die jouw Android apparaat goed kunnen beveiligen. Het is altijd belangrijk om goed te letten op het feit of de Antivirus software Android als besturingssysteem ondersteunt, zoals Bitdefender. Deze virusscanner biedt met het speciale ‘Mobile Security’ pakket handvatten voor een goede bescherming van Android smartphones. 

Met een VPN-verbinding maak je een veilige internetverbinding waarmee jouw gegevens worden veiliggesteld in een versleutelde tunnel. Hackers of andere kwaadwilligen kunnen niet bij jouw data. Daardoor zijn gevoelige gegevens, zoals bankrekeningnummers en inlogs, veiliggesteld voor de app aankopen in de Google Play Store. 

Tevens kan je met een VPN anoniem surfen op het web en dus ook incognito apps downloaden van de Play Store. De versleutelde verbinding heeft een ander groot voordeel. Indien een app op de achtergrond draait, zoals de Joker, kan dit met VPN geen kwaad. Het neemt overigens niet het gevaar weg van het downloaden van malware. Daar heb je dan de virusscanner voor nodig. 

Bied goede bescherming voor je smartphone en tablet

Je wilt natuurlijk gewoon veilig apps blijven downloaden van de Google Play Store. Bescherm daarom altijd je mobiele apparaten goed tegen virussen en andere kwaadaardige vormen van software. Dat doe je onder andere door het besturingssysteem altijd up-to-date te houden. 

Daarnaast moet je zelf ook opletten wat je download op je device. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal sterren dat een app heeft gekregen en lees daarnaast de reviews. Zet tevens de Google Play Protect functie aan op je smartphone. Maak gebruik van een veilige internetverbinding en virusscanner zoals Bitdefender op je mobiel. 

Houd ook geregeld het nieuws in de gaten over neppe Android-apps in de Google Play Store. Zo blijf je op de hoogte van de laatste cyberdreigingen en tech ontwikkelingen.

Conclusie

Cybercriminaliteit is en blijft een kat en muisspel. Google Play Store scant dagelijks de apps op malware en het wordt op diverse manieren getest op veiligheid. Ondanks dat kan er een app doorheen glippen die nieuwe malware bevat. Zodra dit wordt ontdekt verwijderd Google deze app gelijk uit de Play Store. 

advertentie
advertentie