Afbeelding
Bitcoin

Moet je aangifte doen van cryptovaluta?

Partnercontent

Cryptovaluta zijn de laatste jaren een hele hype geworden. Mensen over de gehele wereld gingen voornamelijk helemaal los over de bitcoin, maar er zijn nog veel meer van zulke digitale ruilmiddelen verkrijgbaar op het internet. Met cryptovaluta kun je bovendien snel je winsten in casino uitbetalen, terwijl er zelfs ondernemingen zijn die de werknemers betalen in cryptovaluta. Hiervan moet je aangifte doen bij de Belastingdienst, maar hoe je dit doet hangt af van jouw situatie.

Particulier
Als particulier die in bezit is van cryptovaluta moet je de waarde van de digitale munten op 1 januari, de peildatum, aangeven. Hierbij behoren de cryptovaluta tot jouw bezittingen in box 3. Je moet hierbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform hanteren. Je kan als particulier tevens handelen in cryptovaluta. Dit is in principe hetzelfde als handelen in normale valuta zoals de Amerikaanse dollar. Dit is dus beleggen waarbij je speculeert op koerswinst. Je hoeft dan de opbrengst van de handel niet aan te geven. Je kan tevens minen in cryptovaluta, ook hierbij hoef je de opbrengst niet aan te geven mits de kosten hoger zijn dan de opbrengst. Als je meer verdient dan je uitgeeft dan zul je de opbrengst wel aangeven. Als je als particulier jouw loon krijgt in cryptovaluta dan moet jouw werkgever dit omrekenen in euro’s, het wordt namelijk gezien als loon in natura.

Ondernemer
Als je als ondernemer voor de inkomensbelasting bent en wordt betaald in cryptovaluta dan moet je dit omrekenen naar euro’s. Het omgerekende bedrag wordt gerekend tot jouw omzet. Als je cryptovaluta koopt als ondernemer dan maakt dit deel uit van jouw ondernemingsvermogen, mits je de aankoop doet binnen de normale bedrijfsuitoefening. Als dit niet het geval is dan zal horen tot jouw privévermogen. Het kan dan onder meer gaan om duurzaam overtollige middelen, wat gelden zijn die geen functie hebben in jouw bedrijf. Dit geef je aan in box 3. Je zou tevens ondernemer voor de omzetbelasting zijn en betaald worden in cryptovaluta. Ook hierbij moet je de digitale munten omrekenen naar euro’s. Bij de btw-aangifte moet je dan dus ook het bedrag in euro’s aangeven.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 2 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04