Defensie heeft vorige week een rupsvoertuig met aanhanger geplaatst op de rotonde bij de Amersfoortseweg en Meervelderweg als 'welkom' voor het Korps Mariniers.
Defensie heeft vorige week een rupsvoertuig met aanhanger geplaatst op de rotonde bij de Amersfoortseweg en Meervelderweg als 'welkom' voor het Korps Mariniers. Harold Bergers

Korps Mariniers verhuist ‘pas’ in 2030 van Doorn naar Kamp Nieuw-Milligen

17 mei 2023 om 14:24 Overig

DOORN De komst van het Korps Mariniers naar Kamp Nieuw-Milligen bij Garderen loopt zeker ruim een jaar vertraging op. De ingebruikname van de nieuwe kazerne staat nu gepland voor het voorjaar van 2030, terwijl dat eerst begin 2029 was.

Dat blijkt uit een nieuwsbericht in de laatste editie van ‘Alle Hens’, een uitgave van de Koninklijke Marine. ,,De ruimtelijke inpassing van het project heeft als gevolg van de ontwikkelingen in het stikstof- en natuurdossier meer tijd nodig’’, meldt het marineblad. Het extra ‘stikstofonderzoek’ heeft alles te maken met de ligging van het defensieterrein in een Veluws bosgebied in combinatie met een omvangrijke verbouwing van de kazerne, die jaren in beslag neemt.

VEROUDERD

Eerder meldde het ministerie van Defensie al dat Kamp Nieuw-Milligen plek moet gaan bieden aan ruim 2.100 medewerkers. Het grootste deel van de bestaande gebouwen op de kazerne is sterk verouderd en wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Voor de legering van de mariniers bestaat behoefte aan één- en tweepersoonskamers. Daarnaast komen er nieuwe kantoren.

HONDERDEN MILJOENEN

Op het terrein komen verder onder meer opleidings- en trainingsfaciliteiten, ruimte voor opslag, stalling en onderhoud, ontspanningsfaciliteiten voor de mariniers, een bedrijfsrestaurant en een geneeskundig centrum. Met dit omvangrijke vastgoedproject voor de mariniers is volgens Defensie een investering gemoeid van honderden miljoenen euro’s. Kamp Nieuw-Milligen ligt op enkele kilometers van Garderen, maar officieel op grondgebied van Uddel (gemeente Apeldoorn). 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Kamp Nieuw-Milligen en linksboven het terrein van de luchtverkeersbeveiliging (AOCS Nieuw-Milligen). - Defensie/Arnoud Schoor

RUPSVOERTUIG

Hoewel de verhuizing vanuit de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn nog jaren duurt, heeft Defensie vorige week alvast een gepantserd rupsvoertuig met aanhanger neergezet op de rotonde bij de Amersfoortseweg en Meervelderweg. Dit als ‘welkom’ voor het Korps Mariniers en om de komst naar Nieuw-Milligen aan te kondigen. De gemeente Apeldoorn heeft daarvoor toestemming gegeven. De hoofdingang van de kazerne ligt aan de Meervelderweg.

Op het rupsvoertuig, een Bandvagn S10 Viking, staat in witte letters ‘Korps Mariniers’ met het korpslogo en op de aanhangwagen de woorden ‘Verbondenheid, kracht en toewijding’. De Viking-voertuigen, waarvan er nu dus één op de rotonde staat, zijn aan het einde van hun levensduur en worden vervangen door kleinere ‘all-terrain’ patrouillevoertuigen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Een foto tijdens de ‘burendag’ van het Korps Mariniers op Kamp Nieuw-Milligen in september 2022. - Henk Hutten

‘BURENDAG’ 

De Koninklijke Marine hield in september vorig jaar al een ,,kennismakingsevent’’ voor de inwoners van Nieuw-Milligen en de omliggende dorpen met hun toekomstige nieuwe buren. Op deze drukbezochte dag met de slogan ‘Meet the Marines’ werden demonstraties gegeven door het Korps Mariniers.

In mei vorig jaar was er een informatiebijeenkomst van Defensie over de plannen met Kamp Nieuw-Milligen in dorpshuis De Wardborg in Garderen.

LUCHTBEVEILIGING

Kamp Nieuw-Milligen, dat valt onder de Koninklijke Landmacht, ligt naast het terrein van het Air Operations Control Station Nieuw-Milligen (AOCS NM) van de Koninklijke Luchtmacht. Vanuit dit station bewaakt en beveiligt de gevechtsleiding van de luchtmacht het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim. Daarnaast volgt, coördineert en begeleidt de luchtverkeersleiding van het AOCS NM al het militaire luchtverkeer en delen van de burgerluchtvaart. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie