beeld boekomslag - auteursfoto Mariska Tjoelker
beeld boekomslag - auteursfoto Mariska Tjoelker Alfabet Uitgevers

Roman Stof tot zwijgen van Driebergse Mariska Tjoelker verschenen

3 november 2022 om 13:56 Overig Deel je nieuws

Onlangs verscheen bij Alfabet Uitgevers Stof tot zwijgen, het tweede boek van de Driebergse auteur Mariska Tjoelker. Stof tot zwijgen is een op feiten gebaseerde historische roman die drie generaties en bijna 100 jaar geschiedenis omspant. 

Twee families onder druk

Stof tot zwijgen speelt zich af in Enschede en Utrecht. Twee families spelen de hoofdrol: de arbeidersfamilie Warrink en de familie van de Joodse textielfabrikant Goedmoedt. De families zijn nauw met elkaar verweven: vader Janus Warrink werkt als knecht bij de familie Goedmoedt, zoon Jan Warrink staat achter de weefmachines in Goedmoedts textielfabriek. Als in 1920 Jan Warrink en Sara Goedmoedt verliefd worden, komt de relatie tussen beide families danig onder druk te staan. En de gemoederen lopen nog verder op als de textielarbeiders en textielfabrikanten in Enschede steeds vaker lijnrecht tegenover komen te staan.

Jodensterren

In 1940 breekt de Tweede Wereldoorlog uit en het duurt niet lang voor de textielfabriek van de familie Goedmoedt onder Duits bewind komt. Veel Joodse inwoners van Enschede duiken onder, maar Goedmoedt wil zijn bedrijf niet in de steek laten en Jan, Sara en hun zoon Sam volgen zijn voorbeeld. In het voorjaar van 1942 plaatst de Duitse bezetter een buitengewoon wrede opdracht: de textielfabriek dient 569.355 Nederlandse Jodensterren te vervaardigen. Het is een opdracht die generaties later nog altijd zijn sporen nalaat. Stof tot zwijgen is een op feiten gebaseerde roman. 

Goede ontvangst: Adriaan van Dis roemt Tjoelkers ‘humane blik’

In Stof tot zwijgen behandelt Tjoelker grote menselijke thema’s en dat doet ze – zoals Adriaan van Dis zegt – met een humane blik. Ze weet zich – aldus nog steeds Van Dis – meesterlijk in anderen te verplaatsen. Ook anderen zijn enthousiast: ‘Tjoelker schrijft virtuoos en levert met Stof tot zwijgen een overtuigende en doorvoelde roman af,’ aldus Martin Olde Benneker van Boekhandel Broekhuis in Enschede. Online zijn de eerste reacties al even positief: ‘… schrijft in geoliede zinnen…’, ‘… echt gepakt door het boek: zo beeldend geschreven, indrukwekkend...’, ‘… eenmaal begonnen kon ik het boek niet meer wegleggen; prachtig…’, ‘… veelomvattend en ontroerend…’

Over de auteur

Mariska Tjoelker (1970) studeerde geschiedenis en debuteerde in 2016 met Mien, een biografische roman over Mien van Bree, de eerste Nederlandse wereldkampioene wielrennen. Mien werd lovend ontvangen en genomineerd voor de Nico Scheepmakerbeker, de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar. Tjoelker woont en werkt in Driebergen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie