Afbeelding
Edith Hazelzet

Dranghekken voor afsluiting bossen Leersum

Overig Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM (ANP) Staatsbosbeheer gaat het bosgebied bij Leersum afzetten met dranghekken. Het gebied werd vrijdag zwaar getroffen door noodweer en de situatie is er levensgevaarlijk. Ondanks dat het gebied al werd afgesloten voor publiek, komen er toch mensen naartoe. ,,Kennelijk zijn rood-witte linten als signaal onvoldoende”, aldus een woordvoerder.

Het noodweer leidde tot ongekende schade in de bossen rond Leersum. Vooral een gebied van zo’n drie kilometer breed en vijf kilometer lang dat direct ten noorden van Leersum begint en doorloopt tot aan de A12, is zwaar getroffen. Duizenden bomen zijn er omgewaaid en op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.

LEVENSGEVAARLIJK De situatie is er nu volgens Staatsbosbeheer levensgevaarlijk. ,,Er hangen veel takken en boomkruinen los en veel bomen zijn instabiel.” Daarom is besloten tot afsluiting. Ondanks de met rood-witte linten aangegeven afzetting en de extra handhavers die worden ingezet om mensen aan te spreken, komen er toch onder anderen fietsers en wandelaars naartoe. ,,We begrijpen dat mensen het interessant vinden, maar het is echt te gevaarlijk”, aldus de woordvoerder.

Bij de circa vijftig belangrijkste in- en uitgangen worden daarom dranghekken neergezet, zodat toegang echt niet meer mogelijk is, aldus de zegsman. Ook komt er op de hekken een bord met ‘verboden toegang’ te hangen. Op basis van dat bordje kunnen boetes worden uitgedeeld aan mensen die toch proberen er langs te komen.

MAANDEN De woordvoerder geeft aan dat de bospercelen die veilig zijn gemaakt, de komende weken weer open kunnen. ,,Maar sommige delen hebben zoveel schade opgelopen, dat het maanden kan duren voordat die weer open kunnen worden gesteld.”

De gemeente deed zondagmiddag al een dringende oproep om niet naar Leersum en omgeving te komen. 

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30