Bezoekers van De Inloop
Bezoekers van De Inloop Gusta ter Veen

Kennismaking met De Inloop Door Gusta ter Veen

17 november 2020 om 17:15 Overig Deel je nieuws

Ik haast me door het gure natte weer naar de Delerij.  Als ik naar binnenstap, gelijk rechts, sta ik in de gezellige, lichte ruimte van de Inloop. Acht mensen kijken me nieuwsgierig aan maar al gauw zijn we gezellig aan de babbel. Er heerst een vriendelijke, open sfeer en mensen zijn belangstellend naar elkaar toe. Er liggen gebreide lapjes op tafel, er staat een grote pot thee en een vrijwilligster is druk doende met het opruimen van de keuken. De Inloop is op dit moment vanwege de Coronabeperkingen helaas beperkt open voor maximaal acht mensen.  Als bezoeker nummer negen binnenkomt biedt een andere bezoekster aan haar plekje af te staan voor de nieuwkomer. Dit verloopt gelukkig altijd in goede harmonie. De Inloop loopt als een trein! Vooral het Samen koken en Samen Soepen tussen de middag trok soms wel 30 bezoekers! Voorlopig is dit even verleden tijd maar het enthousiasme van de bezoekers is er niet minder om.

Op dit moment is de Inloop vier middagen open. Er is een naaigroep van dames die helemaal uit Doorn en Wijk bij Duurstede komen, er is een tekengroep. Allemaal geleid door vrijwilligers. De Inloop speelt een belangrijke rol in het leven van de bezoekers. “Voor de Inloop kom ik mijn bed uit, anders zou ik maar tussen vier muren zitten”. “Als je een tijdje niet komt dan vragen de mensen waar ik blijf”. “Toen ik in Driebergen kwam wonen zocht ik mensen om me heen. Als je bij een kerk hoort geeft dat sociale binding en gelukkig vind ik dat ook bij de Inloop”. Een spelletje, een praatje van alledag of een diepgaander gesprek met Fieke als je dat zou willen. Sommige bezoekers komen de hele middag, de ander een uurtje of voor een kop warme thee. Weer een andere bezoeker komt met een formulier waar hij even hulp bij nodig heeft. Fieke Pennings is vanuit Kwintes de bindende en voorwaarde scheppende factor bij de Inloop.

Net als ik weg wil gaan komt er een telefoontje van de gemeente. Fieke vertelt dat de eenzaamheid onder de mensen door de Corona maatregelen sterk toeneemt. Het is me in korte tijd duidelijk geworden wat een belangrijke rol de Inloop heeft voor veel mensen: betrokkenheid, een luisterend oor, even weg uit je eigen huis en besognes, hulp bij het lezen of invullen van ambtelijke papieren. Nog belangrijker: ergens bij horen en gekend worden. Ieder mens heeft iets te bieden aan de ander. Leeftijd en waar je vandaag komt speelt geen enkel rol.

advertentie
advertentie