Harja van de Scheur: adjunct-directeur, juf en intern begeleider: maar vooral een meester verhalen vertellen!
Harja van de Scheur: adjunct-directeur, juf en intern begeleider: maar vooral een meester verhalen vertellen! Babs Bouwman

Juf Harja verlaat De Wijngaard na 31 jaar

Onderwijs

DOORN Harja van de Scheur heeft er zelf voor gekozen. Toch voelt het dubbel om afscheid te nemen. Ze gaat de kinderen, haar collega’s en de dynamiek van het onderwijs vreselijk missen. Net als die gebeurtenissen van iedere dag, zoals een spontane knuffel of een grapje van een leerling. 

Toch weet ze ook dat haar keuze om met prepensioen te gaan de juiste is. Werken in het onderwijs is pittig en de afgelopen jaren bouwde ze haar werk al af naar drie dagen per week. Het is tijd om te gaan genieten van andere dingen. De komende maanden eerst maar eens niks doen en tot rust komen: ,,En dan ga ik met mijn hart voelen wat ik echt graag wil”, mijmert Harja van de Scheur.

ADJUNCT-DIRECTEUR Als twintigjarige jongedame rolde Harja van de Scheur het onderwijs in en begon ze met lesgeven aan een basisschool in Elst. Na dertien jaar voor de klas, ontstond de wens om adjunct-directeur te worden. De Wijngaard had deze functie vacant en zo kwam het dat juf Harja in het voorjaar van 1990 het gebouw aan de Abrikozengaard binnenstapte voor haar sollicitatiegesprek. 

De school zag er toen heel anders uit: ,,Alles was oranje, bruin en donkergroen”, vertelt ze. Maar ook het onderwijs zat in die tijd anders in elkaar: het was voornamelijk klassikaal. ,,Nu richten we ons specifiek op het kind”, legt ze uit. Overigens is een kind in haar optiek nog steeds hetzelfde kind van toen, alleen de omgeving is veranderd. Er zijn veel meer prikkels en er wordt veel meer van ze gevraagd. Maar in de basisbehoeften van ieder kind, zoals zich veilig voelen, vrij kunnen spelen en een connectie hebben met anderen, is niks veranderd.

Het mooie aan onderwijs is dat je iets doorgeeft. Dat kan over leerstof gaan, maar ook over mens zijn

UITDAGING Zolang op dezelfde school werken? Dat vragen mensen wel eens aan Harja van de Scheur: ,,Het is voor mij altijd een uitdaging geweest”, antwoordt ze dan. De Wijngaard is een kleine school. Naast adjunct-directeur was ze ook leerkracht. En een paar jaar later werd ze intern begeleider. Die drie functies maakten haar werk heel gevarieerd. Ze genoot ervan om bezig te zijn met onderwijsontwikkeling, een eigen visie op onderwijs te formuleren en daar samen met de directeur in te duiken. Als intern begeleider was ze gericht op zorg voor kinderen en waren er veel contacten met ouders en hulpverleners als daar aanleiding toe was. 

Zorgzaamheid is een belangrijk streven van De Wijngaard. ,,Een kind kan pas leren als het zich veilig voelt. Van daaruit kan het zich verder ontwikkelen”, legt juf Harja uit. Wat haar betreft hoort een leerplan heel gevarieerd te zijn. Want het ene kind is goed in rekenen, een ander is juist beter in taal of heeft een creatieve inslag. ,,Ieder kind heeft iets waar het goed in is. Wij vinden het mooi als kinderen van elkaar leren”. Harja vond het fijn om op een kleine school te werken. ,,Wij kennen alle kinderen en wij voelen ons verantwoordelijk voor ze”, legt ze uit.

Een kind kan pas leren als het zich veilig voelt

HERINNERINGEN Harja van de Scheur kan zich genoeg prachtige feesten herinneren, vossenjachten, musicals, Koningsdag, slapen op school en ga zo maar door. Maar juist de gewone huis-tuin-en-keuken momenten zijn haar het meest dierbaar. Het warme gevoel dat je krijgt als er iets grappigs gebeurt, die kleine dingen waar kinderen mee komen of dat kopje koffie dat een collega voor je neus zet omdat je het zo druk hebt. Een schat aan waardevolle momenten die ze nooit zal vergeten. Wat haar vak betreft? ,,Ik vind het mooie aan onderwijs dat je iets doorgeeft aan een volgende generatie. Dat kan over leerstof gaan, maar ook over mens zijn.”

VERHALEN Een receptie als afscheid, daar voelde juf Harja niets voor: ,,Dan heb je voor niemand tijd.” Wat ze heel leuk zou vinden als alle oud leerlingen iets over haar zouden opschrijven: een soort verzameling van verhalen over juf Harja. Want dat is iets wat Harja van de Scheur al die jaren heel leuk vond om te doen: verhalen vertellen. Dat kan ze als geen ander!

door Babs Bouwman

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28