Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Danny van der Linden

Basisscholen hanteren ongewenste wachtlijsten

Onderwijs

DRIEBERGEN Basisscholen in Driebergen maken zich schuldig aan ongewenste voorinschrijving van baby’s en peuters. Ouders die wél netjes de derde verjaardag van hun kind afwachten, maken daardoor minder kans op de school van hun keuze. Onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) is niet blij. ,,Iedereen moet zich aan de spelregels houden”, zegt ze.

Michiel Schaaij

VOORSCHRIFTEN Volgens Broekhuis is het de bedoeling dat basisscholen toekomstige leerlingen pas inschrijven, als die 3 jaar of ouder zijn. Maar sommige populaire scholen stellen ouders in staat dat al eerder te doen. Die race met de klok gaat echter ten koste van nieuwkomers in de gemeente. Ook in andere plaatsen zijn afgelopen week dergelijke praktijken aan het licht gekomen. 

Nieuwkomers vissen daardoor achter het net

VERWACHTINGEN Volgens wethouder Broekhuis zijn te vroege inschrijvingen des te kwalijk, omdat een aantal populaire Driebergse scholen een groeiscenario afwijst. ,,Die scholen scheppen verwachtingen bij ouders, die ze helemaal niet waar kunnen maken”, aldus Broekhuis. Ze verwijt de betreffende basisscholen daarom, dat ze ouders geen reëel perspectief kunnen bieden.

REALISTISCH Broekhuis pleit daarom voor ,,een realistische blik, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.” Volgens de wethouder ligt de bal nu bij de basisscholen zelf. Ouders die niet wachten met het aanmelden van hun kind, tot het de vereiste leeftijd heeft bereikt, valt niet zo veel te verwijten, vindt ze. Broekhuis zegt te begrijpen dat ouders het beste voor hun kind willen. Wel wil ze hen voorhouden ,,dat er geen zwakke scholen in Utrechtse Heuvelrug zijn.” 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Driebergse schrijfster Maartje Kouwen verstopt nieuw boek in het wild 4 uur geleden
Afbeelding
Locoburgemeester Jorg ontbijt met leerlingen Wereldkidz Meander Leersum 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 12 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep gisteren
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31