Kinderen aan het werk tijdens een workshop 3D printen in de Leersumse bibliotheek.
Kinderen aan het werk tijdens een workshop 3D printen in de Leersumse bibliotheek. Edith Hazelzet

Digitale werkplaats in de bibliotheek

Onderwijs

LEERSUM Op initiatief van Joeke Veldman en Els van Ammers krijgt de Leersumse bibliotheek een digitale werkplaats, Makerspace genoemd. Hier kan iedereen die dat wil kennismaken met nieuwe technieken en ontwerpen, in het bijzonder om dingen te maken met een 3D-printer. De initiatiefnemers zijn op zoek naar mensen die samen met hen de werkplaats willen opzetten en bemannen.

Edith Hazelzet

Gepensioneerd docent Joeke Veldman uit Leersum is altijd geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek en ICT. In het bijzonder is hij gefascineerd door de evolutie van de 3D-printer. ,,Bij het ontwerpen en maken van de eerste printer in 2005 was een gemeenschap van mensen uit de hele wereld betrokken. Het uitgangspunt was dat deze eerste 3D-printer als hij klaar was, de onderdelen ging printen waaruit hij zelf was opgebouwd, zodat daarmee nieuwe 3D-printers gebouwd konden worden. En dat gebeurde ook, en alles wat men uitvond is gratis ter beschikking gesteld zodat iedereen die er verder aan wilde ontwikkelen, dat kon doen. Zo is het in korte tijd zo groot geworden. Nu heb je een zelfbouwprinter voor 250 euro en een kant-en-klare voor 450 euro."

ZELF DOEN Toen de eerste 3D-printers op de markt kwamen, haalde Veldman er al heel snel eentje in huis. ,,Die moest je zelf in elkaar zitten, maar dat is alleen maar leuk. Vanuit mijn achtergrond wil ik weten hoe dingen werken. Ik vind het een fascinerend apparaat. Er komt heel erg veel techniek bij elkaar: mechanica, ICT en materiaalkunde. Maar het mooiste is nog wel dat alles ermee mogelijk is. Er zijn geen begrenzingen meer aan ontwerpen, niet in denken en niet in de beperkingen die gangbare materialen in zich hebben. Alles valt te maken tot op de millimeter nauwkeurig. Er zijn oplossingen mogelijk die eerder ondenkbaar waren." Veldman volgt deze technische revolutie op de voet. ,,Productontwikkeling gaat een factor tien sneller door 3D-printers. Ze printen al halve vliegtuigen, en hele autochassis. In de medische industrie wordt het veel gebruikt. Zelfs voedsel kan geprint worden."

MAKERSPACE Veldman zette op zijn middelbare school in Ede eerder al een FabLab op, een soortgelijke digitale werkplaats specifiek voor scholieren. Met een kleine werkgroep is Veldman samen met zijn vrouw, die bibliotheekvrijwilliger is, nu bezig met het opzetten van de Leersumse Makerspace. ,,Dit is een plaats waar mensen samen kunnen ontdekken. Waar ze kunnen samenwerken om te leren, maken en delen, en waarbij high-tech tools worden gebruikt. Wij hebben een plek voor ogen in de bibliotheek met 3D-printers, computers en ander materiaal om digitale ontwerpen om te zetten in creatieve producten." Veldman en zijn vrouw stellen hiervoor hun eigen 3D-printer beschikbaar. Er komen inloopmomenten op vaste tijden waarop iedereen gebruik kan maken van de materialen en de beschikbare kennis.

Vanuit de bibliotheek is Bart Wiewel betrokken bij het project. Hij geeft regelmatig workshops 3D-printen aan de jeugd. ,,Bart gaf aan ook Lego Mindstorms ter beschikking te willen stellen. Dat bestaat uit programmeerbare onderdelen en hiervoor kun je de leukste apps bouwen. Maar ook het uitdenken van je ontwerp met klei of ander constructiemateriaal zou kunnen," aldus Veldman.

GEZOCHT De bibliotheek zoekt aanvullende vrijwilligers die de Makerspace op willen zetten. Enthousiaste en digitaal vaardige mensen met belangstelling voor techniek, die het leuk vinden om anderen iets uit te leggen. Neem bij interesse contact op via leersum@bibliotheekzout.nl of 0343-454117.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 23 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01