Vlag met logo van Waterschap Vallei en Veluwe
Vlag met logo van Waterschap Vallei en Veluwe Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap verhoogt belasting: Twee groepen gaan juist minder betalen

14 november 2023 om 15:12 Natuur en milieu

HEUVELRUG De waterschapsbelasting voor een deel van inwoners van de Utrechtse Heuvelrug neemt volgend jaar toe met maximaal 30 euro. Dat blijkt uit de voorlopige begroting van waterschap Vallei en Veluwe. Boeren en eigenaren van natuurgebieden gaan juist minder betalen.

Eenpersoonshuishoudens met een huurwoning betalen 6 euro meer. Gezinnen met zo’n type woning 22 euro. Huishoudens met een eigen huis zijn 28 euro meer kwijt. Dat is een toename van bijna 10 procent.

GESTEGEN KOSTEN

Reden voor de aangekondigde prijsverhoging zijn de gestegen kosten, staat in een persbericht. Het waterschap heeft te maken met hogere prijzen voor energie en materialen; ook namen de loonkosten toe. Bovendien zou er ,,structureel meer en complexer werk en veel nieuwe wet- en regelgeving’’ op de organisatie af komen. Ook dat vertaalt zich in meer kosten.

INVESTERINGEN

De komende jaren doet het waterschap ,,een groot aantal investeringen.’’ Zo is een deel van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties aan vernieuwing toe. Tegelijk zou extremer weer om aanvullende maatregelen vragen. Ook werkt Vallei en Veluwe aan nieuwe technieken om rioolwater nog beter te zuiveren en energie en grondstoffen te winnen.

MINDER BETALEN

Er zijn ook groepen die juist minder gaan betalen. Voor agrarische bedrijven ligt, afhankelijk van de situatie, de rekening tot 150 euro lager. Eigenaren van natuurterreinen zijn het voordeligste uit. Zij hoeven zo’n 17 procent minder belasting over te maken. Deze daling komt volgens het waterschap mede doordat de waarde van woningen harder is gestegen dan die van grond. Maandag 20 november wordt de begroting vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap. Vanaf dat moment staan ook de tarieven voor de waterschapsbelasting in 2024 vast.

Overal stijgen de belastingen, elders vaak nog meer. De Unie van Waterschappen verwacht dat gezinnen met een eigen huis gemiddeld 50 euro meer kwijt zijn. Eenpersoonshuishoudens in een huurwoning zien de belasting met ongeveer 20 euro omhoog gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie