Reekalfjes zijn erg kwetsbaar voor verstoring door wandelaars en honden.
Reekalfjes zijn erg kwetsbaar voor verstoring door wandelaars en honden. Renk Ruiter

Utrechts Landschap vraagt aandacht voor broedseizoen

Natuur en milieu

HEUVELRUG De lente lokt, het broedseizoen is in aantocht. Boswachters van Utrechts Landschap vragen bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. In veel gebieden hangen daarom net als vorig jaar borden en spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. 

Op 1 maart is de meteorologische lente gestart. Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen. Tijdens de pandemie zagen boswachters van Utrechts Landschap dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat mensen nog steeds graag ontspannen in de natuur.

KWETSBAAR ,,Bezoekers zijn van harte welkom in de natuur”, vertelt boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap. ,,Tegelijkertijd willen we iedereen wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe groeiende planten.” Van Dam en haar collega’s vragen bezoekers om respectvol met de kraamkamer om te gaan: blijf op de paden, hou je hond aan de lijn en laat geen afval achter.

RUSTGEBIED De wandelpaden in de natuurgebieden van Utrechts Landschap zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied is waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en voldoende ruimte is voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Van Dam: ,,Helaas zien we nog regelmatig honden loslopen waar dat niet mag, of dat mensen sluippaadjes nemen. Dit zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van reekalfjes die in deze tijd van het jaar erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu nóg belangrijker om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47