Om de ruim tweehonderd kilometer aan ruiterpaden te onderhouden is per 1 januari een ruitervignet verplicht op de Heuvelrug.
Om de ruim tweehonderd kilometer aan ruiterpaden te onderhouden is per 1 januari een ruitervignet verplicht op de Heuvelrug. Utrechtse Heuvelrug

Ruitervignet wordt verplicht op Heuvelrug

Natuur en milieu

HEUVELRUG Het is verplicht vanaf 1 januari 2022 voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen om een ruitervignet te hebben. Dit zijn verschillende terreineigenaren op de Utrechtse Heuvelrug overeengekomen. De terreineigenaren willen de paardenpaden behouden, maar voor het onderhoud is een bijdrage van de ruiters en menners nodig. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als uitvoerende partij voor het ruitervignet. Het gaat om een gebied van ruim 200 kilometer aan paardenpaden. Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug is vanaf nu online te bestellen. 

Paardenliefhebbers kunnen volop genieten van het de natuur op de paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Met de bijdragen uit het vignet kunnen ze de paardenpaden onderhouden, zorgen ze voor de boomveiligheid en beheren ze de omliggende natuur. Zo kunnen ruiters en menners toegang krijgen tot goed begaanbare paardenpaden.

WAAROM BETALEN Jarenlang konden ruiters en menners in veel gebieden op de Utrechtse Heuvelrug paardenpaden gebruiken zonder te betalen. De afgelopen jaren hebben bezuinigingen en een terugtredende overheid tot gevolg gehad dat er minder geld is voor natuur en recreatie, terwijl het wel steeds drukker wordt in de natuurgebieden. Het kost terreineigenaren veel moeite om de voorzieningen in het gebied op orde te houden. De gebruikersbijdragen van het vignet bieden hier een oplossing voor.

KOSTEN Het ruitervignet bestel je eenvoudig via de online bestelformulieren op www.ruitervignetuh.nl. Er is een ‘regulier’ jaarvignet voor individuele ruiters, menners, maneges en andere hippische ondernemers. Deze kost €60,- voor een jaar. Daarnaast is er een maandvignet (à €25,-), een weekvignet (à €15,-) en een dagvignet (à €7,50,-). Voor families en bijrijders is er het meerpersoons jaarvignet à €90,-. Hiermee kunnen meerdere familieleden of bijrijders (met een maximum van drie) één jaarvignet aanschaffen als ze samen op een paard rijden. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een digitaal vignet. Deze moeten gebruikers uitgeprint of op hun mobiele telefoon bij zich hebben vanaf 1 januari 2022.

Verschillende gemeenten, terrein- en particuliere eigenaren doen mee met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. In totaal bieden zij samen op dit moment een gebied van 214,6 kilometer aan paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Het aantal deelnemende eigenaren neemt de komende maanden nog steeds toe. Op dit moment doen mee:  Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeenten Soest, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn en de landgoederen Eyckenstein, Remmerstein en De Kleine Hoogstraat en het recreatieterrein RCN Het Grote Bos. Deze partijen tekenden de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op de website www.ruitervignetuh.nl vind je een kaart met daarop het actuele overzicht van waar het vignet geldig is.

De gemeente Soest heeft ook een eigen ruitervignet. Met de gemeente Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug, ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest.

Terreineigenaren die interesse hebben om mee te doen met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug kunnen contact opnemen met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (info@np-utrechtseheuvelrug.nl) of kijk op de website van Nationaal Park.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00