Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Caspar Huurdeman

Opnieuw seismisch onderzoek in gemeente Utrechtse Heuvelrug

15 juli 2020 om 12:08 Natuur en milieu

HEUVELRUG De Rijksoverheid gaat in augustus opnieuw onderzoek uitvoeren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug om informatie te verzamelen over de ondergrond. Met de uitkomsten van het onderzoek kan nauwkeuriger worden ingeschat waar de winning van aardwarmte in Nederland mogelijk is. Twee onderzoekslijnen doorkruisen de gemeente in de buurt van Driebergen-Rijsenburg. Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving krijgen over de werkzaamheden nog een brief toegestuurd.

,,Naast zon en wind zullen we ook op zoek moeten naar andere bronnen zoals warmte uit oppervlaktewater, restwarmte van grote bedrijven en de warmte in de aarde," laat de Rijksoverheid weten. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond en de Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen.

Het onderzoek naar de ondergrond betreft een seismisch onderzoek. Dat betekent dat er geluidsgolven de ondergrond worden ingestuurd om op die manier de dikte en de ligging vaan aardlagen in kaart te brengen. Het winnen van aardwarmte is geen onderdeel van dit onderzoek, want het gaat om een verkennend onderzoek. Meer informatie is te vinden op www.scanaardwarmte.nl.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert het landelijk onderzoek dat 'Seismische Campagne Aardwarmte Nederland' (SCAN) heet. SCAN wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland).

Afbeelding
advertentie
advertentie