De vrijwilligers zorgen er voor dat de dorpsakker er mooi bij ligt voor het oogstfeest. Middelste dame is Esther Gijsbertsen.
De vrijwilligers zorgen er voor dat de dorpsakker er mooi bij ligt voor het oogstfeest. Middelste dame is Esther Gijsbertsen. Wilco Willemse

Oogstfeest bij dorpsakker De Parel

Natuur en milieu

AMERONGEN Het jaarlijkse oogstfeest op dorpsakker De Parel, aan de Holleweg in Amerongen, vindt vandaag plaats. Een mooi moment om eens te zien wat er allemaal groeit en bloeit in de moestuin en wie de vrijwilligers zijn die de tuin onderhouden. ,,Wie weet scoor je er ook je avondmaaltijd, want de opbrengst uit de moestuin is te koop. Dat is overigens het hele jaar door het geval", vertelt Esther Gijsbertsen, coördinator voor De Parel.

Wilco Willemse

De moestuin bestaat sinds 2012 en was eerst onderdeel van het zendings-diaconessenhuis Bethanië. Vorig jaar, ook tijdens het oogstfeest, werd bekend dat de zusters de tuin zouden overdragen. De zorg voor de tuin en de vrijwilligers werd de zusters wat veel en met het verhuizen naar een nieuw onderkomen, wat verder van de dorpsakker, werd een nieuwe organisatie gezocht voor de moestuin. Dat werd A Rocha, een christelijke natuurbeschermingsorganisatie.

VRIJWILLIGERS Voor A Rocha, genoemd naar de eerste plek waar de organisatie actief was in Portugal, is Esther Gijsbertsen coördinator voor De Parel: ,,Het is een heel fijne plek. Het hele jaar door bloeien er mooie bloemen en oogsten we veel groente en fruit. Dat gaat niet vanzelf en ik ben dan ook hartstikke blij met de vaste groep vrijwilligers."

,,Op dinsdag-, donderdag- en zaterdagochtend tuinieren we hier. We onderhouden de moestuin, wieden onkruid en geven water. Dat zijn ook de openingsochtenden voor mensen die groenten komen kopen. Maar we hebben het vooral erg gezellig met elkaar. Er is altijd tijd voor koffie en een praatje."

Tot vorig jaar waren er vanuit de gemeente ook tuincoaches actief op De Parel. Gijsbertsen: ,,De gemeente heeft dat project voor twee jaar gefinancierd en daarna is het helaas opgehouden te bestaan. Het was fijn de tuincoaches hier te hebben voor wat extra begeleiding en aanspraak voor mensen die dat nodig hadden, tegelijkertijd genietend van het buiten zijn en het werken in de natuur. Die plek zijn we gelukkig nog steeds. En we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, dus iedereen is welkom, ook als je geen groene vingers hebt."

PARTNERSCHAPPEN In het jaar dat Gijsbertsen nu actief is, heeft ze geprobeerd verschillende partnerschappen aan te gaan: ,,Die waren er natuurlijk al, bijvoorbeeld met de voedselbank en de naastgelegen kringloopwinkel. Maar ook de nieuwe vrijeschool, Het Sterrenbos, komt nu wekelijks met een klas tuinieren. En de Dorpssoep is ook een fijne partner. We leveren vaak groenten voor de verschillende soepen en tijdens het oogstfeest, aanstaande zaterdag, maken zij voor ons pompoensoep. Natuurlijk van onze eigen pompoenen, die zijn er nu volop."

OOGSTFEEST Het oogstfeest is vandaag van 10.00 tot 13.00 uur. ,,Een mooi moment om eens sfeer te komen proeven. We laten graag aan Amerongen zien wie we zijn, wat we doen, hoe leuk het hier is en hoe lekker onze producten zijn. Er liggen nu volop pompoenen en we hebben nog veel bieten en courgettes, snijbiet en aardappelen. Ook de eerste boerenkool staat er al prachtig bij. Er is koffie met wat lekkers, er wordt gekookt, er is pompoensoep en we verkopen groenten, jam en honing. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Die kunnen broodjes bakken en knutselen met de kinderen van Het Sterrenbos."

Dorpsakker De Parel in Amerongen is gevestigd aan de Holleweg 35. Voor meer informatie www.dorpsakkerdeparel.arocha.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide 27 sep, 07:06
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28