Afbeelding
Lex van Lieshout

Milieuclub vecht plannen bij De Woerd aan

6 augustus 2019 om 14:54 Natuur en milieu

DRIEBERGEN De Stichting Milieuzorg Zeist en omstreken heeft grote bezwaren tegen de plannen van eigenaar Eegh van Arkel van landgoed De Woerd. Die mag van de gemeente het voormalige composteerterrein achter de Meerkoet aan zijn domein toevoegen en er een natuurterrein van maken. Ook mag hij een oude schaapskooi tot woning verbouwen en een nieuwe schuur neerzetten. Milieuzorg Zeist vindt dat in strijd met de regels en stapte naar de hoogste bestuursrechter. 

Michiel Schaaij

Eén van de bezwaren die de regionale milieuorganisatie bij de Raad van State aanvoert, is het in haar ogen ondeugdelijke bodemonderzoek. De aanwezigheid van vervuild puin en de risico's daarvan voor de natuur zouden onvoldoende zijn meegenomen bij het maken van de plannen. De gemeente had nooit de conclusie mogen trekken, dat de aanwezige bodemverontreiniging de natuurontwikkeling niet in de weg stond, aldus Milieuzorg Zeist.

BARIUM Onder de toegangsweg van De Woerd werd een concentratie PAK's aangetroffen en het grondwater bleek een verhoogde concentratie barium te bevatten. Verder werd afgegraven grond van het parkeerterrein elders op het oude composteerterrein gestort. Die grond zou licht verontreinigd zijn, maar desondanks zag de gemeente daarin geen belemmering voor de natuurontwikkeling.

MISLEIDING Eerder bond buurtbewoner Toon van der Sande al de strijd aan tegen de deal van de gemeente met landgoedeigenaar Van Arkel. Volgens Van der Sande misleidde het college de Heuvelrugpolitiek met onjuiste informatie over de bodemvervuiling en de sanering van het oude composteerterrein. Burgemeester en wethouders hielden echter vol dat de raadsleden van alle relevante gegevens kennis konden nemen. 

PAARDEN Verder maakte Van der Sande bij meerdere gelegenheden bezwaar tegen een aantal - in zijn ogen - illegale activiteiten op landgoed De Woerd. Het ging daarbij onder andere om een paardenstal, een paardenbak en een hindernisparcours. Dat er in het nieuwe bestemmingsplan een paardenweidegang en twee paardenboxen zijn opgenomen, betitelt Milieuzorg Zeist als ,,legalisering van illegaal en strijdig gebruik".

ONGELOOFWAARDIG In het verleden werd op landgoed De Woerd een stuk bos grotendeels gekapt en omgezet in paardenweide. Dat datzelfde perceel nu in de plannen wordt aangeprezen als 'open parklandschap' vindt Milieuzorg ongeloofwaardig. Met de intensieve begrazing wordt de potentie van de ecologische verbindingszone gefrustreerd, aldus de toelichting aan de Raad van State. De behandeling van het geschil staat over vier weken op de rol.

advertentie
advertentie