Bestuur Stichting Twickel en bewoners Zuylestein.
Bestuur Stichting Twickel en bewoners Zuylestein. Stichting Twickel

Landgoed Zuylestein in Leersum overgedragen aan Stichting Twickel

29 maart 2024 om 14:52 Natuur en milieu

HEUVELRUG De zoektocht van eigenaresse en bewoonster Jemima de Brauwere om het voortbestaan van landgoed Zuylestein in Leersum duurzaam zeker te stellen, bracht haar via de familieband van ‘tante Mieschen’ naar Twickel. Het landgoed is op Goede Vrijdag 29 maart 2024 overgedragen aan Stichting Twickel, maar Jemima de Brauwere blijft wel nauw bij Zuylestein betrokken.

Van oudsher is er een warme band tussen beide landgoederen. Marie gravin van Aldenburg Bentinck vertrok honderd jaar geleden van haar geliefde kasteel Zuylestein, waar zij ruim twintig jaar woonde, naar kasteel Twickel in Delden vanwege haar huwelijk met dr. Rodolphe Fréderic baron van Heeckeren van Wassenaer, heer van Twickel. Mevrouw van Heeckeren bracht in 1953, enige jaren na de dood van haar man, het omvangrijke bezit onder in de Stichting Twickel.

BIOLOGISCH MOESTUINIEREN EN VOEDSELPRODUCTIE 

Landgoed Zuylestein is na vererving sinds 2011 in volle eigendom van Jemima de Brauwere. Zij maakte een carrièreswitch, verkocht haar succesvolle architecten-bureau en nam samen met haar partner het landgoedbeheer met alle lusten en lasten op zich. Met de hulp van een groep enthousiaste vrijwilligers en steun-fondsen werd het landgoed de afgelopen jaren verfraaid met daarbij hernieuwde aandacht voor biologisch moestuinieren en voedselproductie.

DOELEN BETER BEREIKEN

Na de overdracht valt het beheer onder de rentmeesterij van Stichting Twickel die onder leiding staat van directeur rentmeester Egbert Jaap Mooiweer. Beheerder Wilke Schoemaker wordt het vaste gezicht op Zuylestein, in nauwe samenwerking met Jemima de Brauwere die hoopt nog vele jaren betrokken te blijven bij het dagelijkse beheer van het landgoed.

Voor Twickel brengt de wijze van beheer van Zuylestein nieuwe kennis en ervaring mee. Zuylestein als voedselproducerend landgoed met haar fraaie moestuin en 17e eeuwse architectuur, bossen en akkers zal worden gecontinueerd.

Landgoed Zuylestein luchtfoto.
Landgoed Zuylestein.
advertentie
advertentie