Stichting MTB Heuvelrug doneert ruim 1 miljoen euro.
Stichting MTB Heuvelrug doneert ruim 1 miljoen euro. Pixabay/Sabine van Erp

Mountainbikers doneren miljoen euro voor natuur op Utrechtse Heuvelrug

29 maart 2024 om 10:53 Natuur en milieu

HEUVELRUG Stichting MTB Heuvelrug doneert ruim 1 miljoen euro voor natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Dit geld is grotendeels bestemd voor projecten om de biodiversiteit te versterken bij natuurorganisaties en particuliere grondeigenaren waar een mountainbikeroute in het terrein ligt. Een deel is bestemd voor het Nationaal Park Fonds Utrechtse Heuvelrug, waar particulieren, stichtingen en andere organisatie een financiële bijdrage kunnen aanvragen voor projecten die ten goede komen aan natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed.

De mountainbikers maken de donatie mogelijk vanuit opbrengsten van hun mountainbikevignetten. Sinds 2014 betalen mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug 7,50 euro per jaar voor een verplicht vignet. Alle middelen die in de afgelopen tien jaar zijn opgespaard en niet direct nodig zijn voor beheer en onderhoud van de routes krijgen nu een groene bestemming.

VIGNET

De stichting MTB Heuvelrug: ,,Omdat de meeste werkzaamheden zijn uitgevoerd door een grote groep bevlogen vrijwilligers zijn de uitgaven beperkt gebleven. Daarnaast hebben veel mountainbikers de afgelopen jaren het vignet gekocht om te komen mountainbiken op de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Mede als gevolg hiervan kunnen we deze donatie doen om de natuur te versterken. We maken namelijk gebruik van diezelfde natuur en vinden dat die behouden en verbeterd moet worden.”

DANKBAAR

Rein Zwaan, teamleider Staatsbosbeheer: ,,Staatsbosbeheer is de stichting MTB Heuvelrug zeer dankbaar voor haar bijdragen aan de natuur. We hebben de afgelopen jaren al meerdere keren dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van de vrijwilligers en hebben ook een aantal natuurprojecten kunnen uitvoeren die gedeeltelijk gefinancierd zijn door de stichting.”

advertentie
advertentie