Dirigent Arjan Veen, organist van de eigen Maartenskerk, bracht opnieuw koorzangers uit verschillende koren samen.
Dirigent Arjan Veen, organist van de eigen Maartenskerk, bracht opnieuw koorzangers uit verschillende koren samen. Eigen foto

‘Beroemd, geliefd, getroost’ in de Maartenskerk

16 november 2023 om 13:51 Muziek

DOORN Het Heuvelrug Bach Koor dat in maart 2023 als projectkoor succesvol aan de wieg stond van een Matthaeus Passion-traditie in de Maartenskerk, komt terug in Doorn. Dirigent Arjan Veen, organist van de eigen Maartenskerk, bracht opnieuw koorzangers uit verschillende koren samen en studeerde met hen twee prachtige koorwerken in. 

Stichting Vrienden van de Maartenskerk presenteert op 24 november 2023 om 20.15 uur in de Doornse Maartenskerk met trots een bijzondere en intieme uitvoering van het beroemde en geliefde Requiem van Gabriel Fauré. Ook Fauré’s Cantique de Jean Racine, hoog op de lijst van meest geliefde koorwerken, wordt uitgevoerd. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door het gerenommeerde Heuvelrug Instrumentaal Ensemble. Cultuur op topniveau, bedoeld voor een zo divers en inclusief mogelijk publiek.

Beide werken vertolken troostende, hoopgevende en verbindende muziek, toepasselijk in deze donkere novembermaand, waarin we traditiegetrouw de overledenen herdenken. Fauré‘s Requiem is een licht muziekstuk en bijna hemels van sfeer. ,,Mijn Requiem is zachtmoedig van temperament, zoals ikzelf. Het drukt niet de angst voor de dood uit, iemand noemde het zelfs een soort wiegelied”, zei Fauré zelf. Ook de Cantique de Jean Racine speelt zich af in dezelfde humane en intieme sfeer.

De twee werken voor koor en instrumentaal ensemble worden afgewisseld met een aantal korte solistische werken van aan Fauré muzikaal verwante componisten als Hendrik Andriessen, Claude Debussy, Maurice Duruflé en Richard Strauss. Van deze laatste zingt bariton Raoul Steffani Strauss’ misschien wel mooiste lied ‘Morgen’ in een speciale bewerking. Het Heuvelrug Instrumentaal Ensemble verzorgt de instrumentale begeleiding, de solistische bijdragen zijn van bariton Raoul Steffani (recent prijswinnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs), sopraan Meneka Senn, violiste Lena ter Schegget, harpiste Marlies de Lange en organist Niels de Klerk.

Evenals bij de Matthaeus Passion berust de artistieke verantwoording bij Arjan Veen en Edwin Blankenstijn. Voor het Requiem van Fauré zijn kaarten te bestellen in de ticketshop op www.vriendenvandemaartenskerk.nl/ticketshop/. Voor de Matthaeus Passion op 8 en 10 maart 2024 zijn vanaf 25 november kaarten te bestellen in deze ticketshop.

Dit artikel wordt u aangeboden door Stichting Vrienden van de Maartenskerk. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

advertentie
advertentie