Afbeelding
Pixabay

49 Oekraïense vluchtelingen schreven zich in bij gemeente

8 april 2022 om 13:30 Maatschappelijk

HEUVELRUG Sinds de inval van Rusland in Oekraïne schreven ruim 27.000 Oekraïense vluchtelingen zich in bij een Nederlandse gemeente. Ruim één op de drie van hen is een kind en veel van de volwassenen zijn vrouw, meldt het CBS vrijdag. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug schreven tussen 24 februari en 7 april 49 Oekraïense vluchtelingen zich in bij de gemeente. Dat komt neer op 9,8 per tienduizend inwoners. 20  van deze vluchtelingen zijn minderjarig, 29 zijn 18 jaar of ouder.

Het verschilt sterk per gemeente hoeveel vluchtelingen zich inschreven. In absolute cijfers zijn de meeste Oekraïners opgevangen in Rotterdam: bijna 1.500. Daarna volgen Amsterdam (958), Groningen (573) en Eindhoven (543). Ook valt op dat gemeenten als Westland en Hilversum meer vluchtelingen opvangen dan Den Haag; en Amstelveen, Ede en Venlo meer dan de gemeente Utrecht. 

Met name de gemeente Renswoude valt op als de vluchtelingenaantallen naast de bevolkingsgrootte wordt gelegd. In deze gemeente schreven 79 Oekraïners zich in, zo’n 140 per tienduizend inwoners. Dat zijn er verhoudingsgewijs ongeveer zeven keer zo veel als in Rotterdam.

Bekijk hieronder de aantallen en percentages voor alle gemeenten in Nederland.


Op deze kaart vind je per gemeente terug hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne zich inschreven tussen 24 februari en 7 april 2022. Daarbij is een uitsplitsing gemaakt tussen minderjarigen en volwassenen. Door het aantal ook af te zetten tegen het aantal inwoners per gemeente, is ook het relatieve aantal vluchtelingen berekend.

ANP/LocalFocus berekende ook het aantal inschrijvingen per provincie. Tot dusver melden Oekraïners zich het vaakst bij een gemeente in de provincie Groningen (20,5 per tienduizend inwoners) of Zeeland (20,2). Noord-Brabant, Utrecht en Limburg en ook Gelderland verwelkomden juist een stuk minder vluchtelingen.

Volgens het CBS zijn de hoge relatieve aantallen in sommige gemeenten toe te schrijven aan ‘lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen’, bijvoorbeeld in lege kantoorpanden. 

Ongeveer vijf procent van de uit Oekraïne ingeschreven personen heeft niet de Oekraïense nationaliteit. Ook is van een kwart de nationaliteit niet bekend. Volgens het CBS gaat het dan vaak om kinderen die nog geen eigen paspoort hebben. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie