Foto ter illustatie.
Foto ter illustatie. Gemeente Ede

Opvang 100 vluchtelingen uit Oekraïne in Woonoord in Doorn

25 maart 2022 om 11:43 Maatschappelijk

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat 100 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak bieden in het gebouw Het Woonoord, op het terrein van het Nederlands Veteraneninstituut aan de Woestduinlaan. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend.

De eigenaar van het pand IBDD heeft het pand aangeboden om gratis te gebruiken. De huidige gebruiker Silverein is hier ook mee akkoord. Hierdoor hebben de vluchtelingen uit Oekraïne hier in ieder geval een jaar lang een goede plek om te wonen. Hiervoor zijn nog wat aanpassingen van het gebouw nodig en moeten de kamers worden ingericht. Daar is de aannemer de afgelopen dagen al mee begonnen om zo snel mogelijk klaar te zijn. Het streven is de tweede week van april de eerste mensen te kunnen ontvangen. Ook zijn door de lokale schoolbesturen al de eerste stappen gezet om taalonderwijs te organiseren voor kinderen. Het Rijk heeft aangegeven de kosten voor de opvang te betalen. De precieze regeling daarvoor moet nog komen.

Burgemeester Frits Naafs: ,,Wij proberen de opvanglocatie zo snel mogelijk te openen. Om de opvang soepel te laten verlopen zorgen we ervoor dat er op de locatie 24 uur per dag begeleiding en ondersteuning is. Wij zijn dankbaar dat de bewoners van het terrein en het gebouw Het Woonoord positief hebben gereageerd. Als we rekening met elkaar houden, kunnen we veel bereiken en kunnen wij vluchtelingen een duurzame en veilige plek geven. Ook zijn we blij met de inwoners in onze gemeente die particuliere opvang bieden. Dat zijn ook nog eens bijna 100 vluchtelingen. Dat onderstreept het barmhartige en ruimhartige karakter van onze samenleving.”

Wat inwoners kunnen doen? Veel inwoners nemen al initiatief om hulp te bieden aan vluchtelingen in de gemeente of in de getroffen regio. ,,Het is hartverwarmend om te zien”, aldus Naafs. De gemeente wil dat graag ondersteunen en stimuleren en organiseert daarom op woensdagavond 6 april in het Cultuurhuis een avond voor vrijwilligers, die initiatief willen nemen of die hun hulp willen aanbieden. ,,Zo komt vraag en aanbod bij elkaar. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol.” Mensen kunnen met suggesties, aanbod van hulp of vragen mailen naar oekraine@heuvelrug.nl Zodra er meer bekend is over de opvang volgt hierover nadere berichtgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie