Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Project ‘Duurzame wijk’ dit voorjaar van start in Maarn en Driebergen

Wonen

HEUVELRUG In de wijken Maarn Driesprong/De Hofjes en Driebergen Wildbaan/Dennenburg gaat dit voorjaar ‘Duurzame wijk’ van start. Gemeente, gebouweigenaren en partijen die actief zijn in de wijk, gaan samen aan de slag met het verduurzamen van hun wijk. Na deze twee wijken volgen er de komende jaren nog zes.

‘Duurzame wijk’ komt voort uit de Transitievisie warmte die de gemeente afgelopen zomer heeft vastgesteld. Daarin staat dat acht startwijken zich gaan voorbereiden op de overstap van aardgas naar duurzame warmte. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beter isoleren van gebouwen. ,,Het idee is dat gebouweigenaren samen maatregelen nemen aan hun woning of gebouw om het gebruik van aardgas te verminderen. De gemeente neemt hierin het initiatief”, aldus wethouder Rob Jorg. ,,De voorbereiding op aardgasvrij combineren we waar dat mogelijk is met andere duurzame activiteiten, zoals het vergroenen van tuinen of het opvangen van regenwater.”

MAARN EN DRIEBERGEN Dit voorjaar wordt begonnen in Maarn (Driesprong / De Hofjes) en Driebergen-Rijsenburg(Wildbaan/Dennenburg). Binnenkort worden inwoners, gebouweigenaren en andere partijen die actief zijn in de wijk benaderd. ,,We gaan in gesprek over hoe we aan de slag willen en wie er mee wil doen. Dit betekent niet dat andere inwoners nog niet aan de slag kunnen. Tijdens bijvoorbeeld natuurlijke momenten, zoals de vervanging van een CV-ketel of de verbouwing van een woning, wil de gemeente bewoners helpen de juiste concrete stappen te zetten naar aardgasvrij.”

Jorg: ,,Isoleren is vanwege de stijgende gasprijzen relevanter dan ooit. In Nederland nemen we op termijn afscheid van aardgas. Dit geldt ook voor onze gemeente. De bedoeling is dat we in 2050 niet meer koken en verwarmen met aardgas. De overstap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving noemen we de warmtetransitie. Deze overstap is noodzakelijk om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zoals landelijk is afgesproken in het Klimaatakkoord.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00