Bart in de Amerongse bieb
Bart in de Amerongse bieb Wilco Willemse

Bibliotheek krijgt het stempel ‘essentieel’ tijdens corona

Maatschappelijk

AMERONGEN Essentieel, zo bestempelt politiek Den Haag de bibliotheken en hun activiteiten en dus is de bieb in de Allemanswaard in Amerongen ook tijdens de huidige lockdown gewoon elke doordeweekse dag geopend. ’s Ochtends is er zelfservice en kunnen leners zelf hun boeken inleveren en lenen. De middagen zijn bemand, grote kans dat je dan Bart tegen het lijf loopt. Hij werkt voor Bibliotheek Z-O-U-T in de vestiging Amerongen.

door Wilco Willemse

,,De bibliotheek is al lang niet meer de plek waar oude dames ‘ssssstttt...’ sissen als iemand teveel geluid maakt”, legt Bart Wiewel graag uit. ,,We zijn veel meer een ontmoetingsplek geworden en helpen bijvoorbeeld mensen die niet zo digitaal vaardig zijn. Juist nu tijdens corona, waar het mensen soms niet lukt om zelf online een afspraak voor een boosterprik te maken of een coronatoegangsbewijs aan te vragen.”

INLOOP Bart gaat verder: ,,We organiseren daarom elke maandagmiddag een ‘inloop digitale hulp’. Mijn collega verzorgt dat. Het kan dan ook gebeuren dat iemand met zijn eigen printer onder de arm naar ons toekomt. Het maakt ons niet uit, als we ergens mee kunnen helpen, dan doen we dat graag.”

ZOUTE INVAL Bart werkt inmiddels vier jaar in de Amerongse bibliotheek, eerder als ICT’er en nu met de klanten, en zou graag meer voor de Amerongers betekenen: ,,Natuurlijk kan iedereen hier terecht voor het lenen van boeken en het lezen van een krant of tijdschrift. Voor kinderen tot 18 jaar is een lidmaatschap zelfs gratis. Het is niet altijd even duidelijk waar verder behoefte aan is. Het organiseren van lezingen of ontmoetingsmiddagen. Of iets heel anders. We hebben ‘de Zoute Inval’, een activiteitenladder die we aan het vullen zijn. Mensen mogen mailen met suggesties, amerongen@bibliotheekzout.nl, dan kijken we naar de mogelijkheden.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 2 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24