Johanna Hartemink onthulde het bord waarmee het centrale pleintje in het Bosbad is vernoemd naar haar man Wim.
Johanna Hartemink onthulde het bord waarmee het centrale pleintje in het Bosbad is vernoemd naar haar man Wim. Edith Hazelzet

Bosbad Leersum zet extra in op zwemlessen

Maatschappelijk

LEERSUM Bosbad Leersum wil vanaf de opening op 24 april extra inzetten op het geven van zwemlessen. Door de coronacrisis heeft een grote groep kinderen in de regio een achterstand in zwemlessen, of konden zij er niet eens mee beginnen. 

Om tegemoet te komen aan de vraag in de omgeving wil het Bosbad veel zwemlessen verzorgen. Op maandag, woensdag en vrijdag worden er tussen 16.00 en 17.30 uur lessen gegeven voor verschillende niveaus. Voor alle lessen geldt een minimumleeftijd van 6 jaar. Er komt een aanbod voor startende zwemmers met driemaal per week lessen om naar het behalen van het A-diploma toe te werken. Daarnaast is er de mogelijkheid om diploma B en C te halen.

VRAAG BEPAALT Jan Overweel, voorzitter van het bestuur van Bosbad Leersum, licht verder toe: ,,We starten met dit basisrooster. Mocht dit jaar de vraag groter zijn door bijvoorbeeld veel kinderen uit Wijk bij Duurstede, dan zullen we meer lessen inplannen en kunnen we het definitieve rooster qua soorten niveaus en lesdagen maken. Voor de diploma’s B en C geldt dat er minder lessen nodig zijn, doordat de kinderen al een basis hebben. Dit halen ze al snel in een buitenseizoen. Bij diploma A lukt dat niet alle kinderen, maar het voordeel hier is, dat ze de lessen in Veenendaal kunnen afmaken met dezelfde instructeurs. We hebben immers voor het grootste deel personeel van Sportservice Veenendaal, dat vanaf september weer in zwembad De Vallei werkt.” Zie voor meer informatie: www.bosbadleersum.nl/zwemlessen/

BUITEN Vanaf de openingsdag is de watertemperatuur in de baden 23 graden: ,,Er zijn nog steeds mensen die denken dat de temperatuur hier afhankelijk is van zonneschijn, maar we hebben een geavanceerd en duurzaam systeem van warmtepompen, zonnepanelen, CV en ‘s nachts afgedekte baden. Dus vanaf dag één is het water heerlijk. Daarnaast zwemmen we hier in het zuiverste bronwater schoongehouden door zoutelektrolyse”, vertelt Overweel.

Het water is heerlijk, maar toch kan het kouder aanvoelen. Een wetsuit kan dan uitkomst bieden

Toch is zwemles in een buitenbad anders: ,,Bij een lage buitentemperatuur ervaren de allerjongsten het soms toch als kouder, omdat ze nog niet zoveel bewegen. Ze kunnen immers nog niet zwemmen.” Dit kan verholpen worden met een kijkje op Marktplaats voor een goedkope, kleine wetsuit. ,,Verder hebben we rekening te houden met weersomstandigheden zoals onweer waardoor er wel eens een les uitvalt. Dit kan ook gebeuren bij erg grote drukte.”

VERNOEMING Het Wim Harteminkplein - zo heet sinds vorige week het centrale punt beneden tussen de baden, waar zich straks de zwemleerlingen verzamelen. Wim Hartemink was tot zijn overlijden in september 2020 decennialang de drijvende kracht achter de vrijwilligers van het Bosbad. ,,Daarbij verzette hij zelf verreweg het meeste werk. Altijd konden we een beroep doen op Wim en zijn onvermoeibare inzet en onconventionele oplossingen,” aldus Overweel. ,,Voor ons als Bosbad was hij een icoon en daarmee verdient hij deze vernoeming.”

Met dit bordje willen we Wim voor altijd herinneren

De onthulling van het straatnaambord vond plaats in een klein gezelschap van directe familie en het Bosbadbestuur. ,,We hadden hier met veel meer mensen willen zijn, met alle vrijwilligers, maar dat kon nu eenmaal niet door de coronamaatregelen. Maar met dit bordje willen we Wim voor altijd herinneren - zoals hij er altijd voor ons was. Niet alleen als vrijwilliger, maar ook daarvoor al als bestuurder van de gemeente Leersum.” Harteminks vrouw Johanna en twee kleinkinderen onthulden het straatnaambord met het onderschrift: ‘Onze markante aandrijfkracht’.

door Edith Hazelzet

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00